16.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 13. Augusta 2022.

Intervju – Alen Lipovača, kandidat za Skupštinu USK-a

Prije svega predstavite se ?

Zovem se Alen Lipovača, rodjen sam 16.08.1984. godine u Bosankoj Krupi gdje sam zavrsio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisujem Pravni fakultet u Bihaću, gdje sam diplomirao 2009 godine. Na posljednjim lokalnim izborima 2016 godine dobio sam povjerenje građana Općine Bosanska Krupa te sam izabran za vijećnika u aktuelnom sazivu Općinskog vijeća ispred SDP Bosanske Krupe. Aktivan sam u Forumu mladih SDP BIH.

Kako ocjenjujete trenutno stanje u Bosanskoj Krupi, USK i BIH ?

Trenutno stanje u Bosanskoj Krupi a i šire cu ocjenit sa aspekta mlade osobe jer i sam spadam u tu kategoriju. Odlazak mojih vršnjaka ali znatno mladjih od mene u zemlje zapadne Evrope je posljedica nedostatka finasijskih sredstava, nedovoljnog broja radnih mjesta i ono što bi posebno htio naglasit je posljedica nepravde. Mi u Bosankoj Krupi a i na području cijelog USK mladu osobu možemo zadrzit samo ako joj ponudimo POSAO, POSAO i POSAO. Na lokalnom nivou se naravno može raditi na sprečavanju odlaska mladih, ali bojim se da se ne može mnogo toga postići. Ne odlaze ljudi samo iz Bosanske Krupe, migracije su problem cijele jugoistočne Evrope. Općina Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem, čini sve sto je u njenoj moći da zadrži mlade ljude, prije svega uz stvaranje poslovne klime, privlačenje investitora i otvaranje radnih mjesta, podržava sve ideje i projekte mladih, finasira start-up biznise, stipendira sve redovne studente itd. Mladi odlaze jer ne vide da se nešto mijenja u vrhu same države. E zato se treba boriti i istrajati u tome da se iskorijeni korupcija u vlasti na svim nivoima i odmah će biti više sredstava i za mlade i za starije.

Vijećnik ste aktuelnog saziva OV, šta mislite o radu OV i kluba vijećnika SDP, vaša generalna ocjena ?

Ja bih se osvrnuo više na rad Klub vijećnika SDP i to bi posmatrao sa dva aspekta. Prvi aspekt jeste taj kada smo na početku mandata bili opozicja a drugi aspekt sada kada smo pozicija. Obzirom da je meni ovo prvi mandat u OV, normalno trebala mi je neka vrsta prilagodbe na sav taj sistem koji se dešava u OV. Na početku mandata Klub SDP bio opozicija i pokušavali smo ukazivati na neke stvari koje je u to vrijeme činila tadašnja pozicija, odnosno na kršenje poslovnika o radu OV, statuta, donošenje nekih nezakonitih odluka itd, pogotovo kada je u pitanju kršenje zakona na koje ja kao pravnik nisam mogao ostat nijem na takve pokušaje. Unazad godinu dana okrenula se situacija u OV. Klub vijećnika SDP zajedno sa ASDA, DF, SBB i NS čini parlamentarnu većinu od 17 vijećnika. Uspostavljanjem nove parlamentarne većine, rad OV je postao dosta efikasniji, morali smo ispravljat mnoge nezakonite odluke donešene dok smo bili u opoziciji i sad poslije ovih izbora nadam se novom zamahu u radu OV jer u izbornoj godini je doista bilo teško radit.

Činjenica je da SDP u Bosanskoj Krupi ima svog načelnika, koji je na toj funkciji vec treci mandat, dakle unazad 10 godina, te je vidljiv napredak Općine Bosanska Krupa u svim segmentima, kako privrednom tako i infrastrukturnom. Da može bolje sigurni smo da može, samo treba dat vjetar u ledja načelniku Općine Bosanska Krupa gospodinu Arminu Halitoviću, što mi kao Klub SDP i činimo i podržavalismo i nastavićemo podržavat sve ono što je pozitivno za našu Općinu. Parlamentarna većina i Klub vijećnika SDP funkcioniše nataj način da dosta često održavamo zajedniče sjednice klubova vijećnika, dogovaramo se o materijalima, tražimo neki konsenzus za podršku istim.

Da li može OV radit bez pomoći Kantona i FBIH ?

Općinsko vijeće kao predstavnički organ Općine Bosanska krupa obavlja svoju zakonsku obavezu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, tako da im nije potrebana pomoć kantona ili FBIH. Pomoć je svakako dobro dosla kada se radi na realizaciji nekih projekata, pogotovo infrastukturnih projekata koji se sigurno neće realizirat na području Općine Bos. Krupa bez adekvatne pomoći viših nivoa vlasti. Htio bi još napomenut kada smo kod ovog dijela kod projekata koji će se radit, iskreno se nadam da ce SDP učestvovat i biti bitan faktor u novoj vlasti od oktobra kako na USK tako i u FBIH I državi BIH, te da ćemo imati dobrog sagovornika za realizaciju i završetak započetih projekata u Općini Bosanska Krupa.
Kandidat ste za Skupštinu USK, ukoliko uđete u Skupštinu, šta je prvo planirate uradit ?

Iskreno, pitanje je malo opširno. Ono što ja mogu reći u kratkim crtama je to da ću se uzdići od uskostranačih interesa, trudit da se donese odluke i zakoni u korist građana USK, isto tako nastojat da se Skupština USK bavi materijalima i suštinskim problemima građana USK. Opet moram reći prvo da ću se zalagati za stvaranje ambijenta da mladi dobiju POSAO. Ako bi to uspjeli trećina posla bi bila riješena. Borit ću se da komisija za borbu protiv korupcije ne bude samo fiktivni organ koji pokriva mnoge koruptivne radnje a borit ću se i za dobrobit svoje općine zajedno sa svim drugim parlamentarcima koji iz naše općine prodju u Skupštinu USK, naravno ako oni budu za zajedničku borbu za dobrobit naše općine. Skupština USK ima velika ovlaštenja ali i obaveze. Ona mora donijeti zakonske akte za reformu obrazovnog sistema da ne školujemo ljude za biro rada već za rad u našim firmama. Zdravstvo je na koljenima, javna uprava se samo širi itd. Sve su to prioriteti na koje bi ukoliko me gradjani izaberu posebno obratio pažnju i na njima insistirao.

Spadate u red mladih osoba, u kakvom su oni položaju ?
Mladi u BiH se suočavaju sa nizom problema za koje su velikim dijelom odgovorne državne institucije u našoj zemlji. Na svim nivoima vlasti nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanju položaja mladih u BiH. Poražavajuća je činjenica da mnoge zaposlene mlade osobe rade na poslovima koji su u potpunosti različiti od usmjerenja vlastitog obrazovanja, što uzrokuje značajne nedostatke znanja i vještina potrebnih za obavljanje posla. Mladi sa završenim srednjim stručnim obrazovanjem imaju vrlo slabe izglede na postojećem tržištu rada. U najvećoj mjeri ne uspijevaju se zaposliti na poslovima za koje su se školovali. Općenito, mladi imaju najveće izgledi za zapošljavanje na neformalnom tržištu rada, na nekvalitetnim poslovima sa slabim uvjetima za rad, bez bilo kakve sigurnosti. Ovo je budućnost većine mladih. Oni to znaju i ta spoznaja ostavlja dugoročne negativne posljedice na njihov, porodični i društveni život.

Većina mladih vidi alternativu životu i radu u BiH u odlasku u inostranstvo, trbuhom za kruhom, što je u potpunosti rezultat racionalnog procjenjivanja o postojećim mogućnostima i perspektivama. Neki dan sam pročitao podatak istraživanja da skoro 62 % mladih žele napustiti zemlju bar privremeno ako im se ukaže prilika.

Stopa nezaposlenosti među mladima je skoro 60%. Stoga ne čudi da bi dvije trećine mladih napustilo BiH zbog privremenog rada, udaje/ženidbe ili trajnog nastanjivanja u drugoj zemlji. Mnogi od njih su već preuzeli konkretne korake u tom pravcu.

Nezaposlenost je prepreka formiranju porodice i osnovni razlog za napuštanje zemlje. Iz prostog razloga jer ostavlja utjecaj na sve ostale oblasti položaja mladih, nezaposlenost stavlja pred donosioce odluka jedan od najvećih političkih izazova. Niska stopa radne aktivnosti mladih u odnosu na EU, te nezaposlenost koja je gotovo četiri puta veća nego u zemljama EU-a, a pogotovu nezaposlenost mladih žena, najbolje prikazuju položaj BH mladih u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja.

Da li možete predstaviti svoj izborni program ?

Mi u SDP smo za izbore ove godine studiozno pripremali svoj izborni program na kojem su radili eminentni stručnjaci iz raznoraznih oblasti. SDP i svi kandidati SDP-a imaju jasan cilj, a to je velika promjena naše zemlje. Promjena nabolje. Stvarnost koju živimo je neprihvatljiva. Mi u SDP-u smo pokazali da možemo mijenjat sebe, a to je uvijek najteže. Napravili smo program kao rezultat onoga što smo čuli od građana BIH. Naša vizija zajedničkog rada sa svima Vama je u cilju postizanja samo normalnog života, sadržana je u našem programu, nazvanom PLAN 10. U njemu su odgovori mladima koji hoće zemlju u kojoj će imati budućnost. Radnici neka budu sigurni da će njegovom provedbom doći do većih plata i boljih uslova za rad. Poslodavci se mogu uvjeriti da mjere koje smo planirali u Planu 10 garantuju bolje uslove za poslovanje, rasterećenje od prevelihih doprinosa i poreza. Provedba Plana 10 osigurava i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svima u ovoj zemlji. Kada dobijemo podršku građana, svu našu snagu ćemo uložit u to da provedemo sve što je sadržano u Planu 10 i rekli da moramo uradit.

SDP BIH ove godine ima kvalitetnog kandidata za člana Predsjedništva BIH, kakve su mu šanse po vašoj procjeni ?

Mi u SDP smo uvjereni da imamo najboljeg kanidata za člana Predsjedništva BIH, radi se o gospodinu Denisu Bećiroviću koji je prepoznat u javnosti kao mudar i odlučan političar bez dlake na jeziku. Iako je relativno mlad, ima veliko političko iskustvo. I svi mi u SDP smo uvjereni da će Denis Bećirović biti izabran za člana Predsjedništva. Interesantan je način na koji smo mi birali svog kandidata za člana Presjedništva a to je na partijskom referendumu. SDP je prva politička partija u BIH koja je uvodjenjem dodatnih demokratskih standarda, omogućila svojim članovima da direktno utječu na donošenje važnih partijskih odluka. Zato smo se i odlučili da našeg kanidata izaberu članovi SDP-a, te je skoro 30.000 članova to i uradilo. Izabrali smo Denisa Bećirovića, koji osim članstva SDP-a ima i jako dobar rejting i kod gradjana. Denis Bećirović je dobitna kombinacija za sve one građane koji žele da žive u BIH kao demokratski evropskoj državi. On interese države stavlja iznad uskostranačkih i ličnih interesa. Njegova BIH je moderna, pravedna, demokratska država u službi svojih građana.

Kako zaustavit odlazak mladih iz BIH ?

Već u uvodu intervju sam rekao nekoliko stvari ali ponoviću ih. Posao, posao, posao i potpuna realizacija „Plana 10“. Pored toga mladi u našoj domovini moraju osjetiti vladavinu prava. Mora se pokrenuti „bosanski USKOK“ , tj posebno tužilaštvo za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, moramo donijeti nove zakone iz krivično pravnih oblasti, uozbiljiti i do maksimuma profesionalizirati rad tužilaštava i sudova kako ubica dvije djevojke ne bi mogao zavlačiti sud godinu dana i na kraju biti nagradjen sa 14,5 godina zatvora. Ovako bi mogao još nabrajati ali u ovom što sam već rekao je osnova onog što bi mlade trebalo odvratiti od napuštanja svoje domovine. Naravno i to je proces i to će trajati jer sad djeca u osnovnoj školi već razmišljaju kako ići vani. Treba većinu sistema restartovati i krenuti ponovo praviti državu a mi za to u SDP-u imamo plan.

Čime Bosanska Krupa može napredovat u narednim godinama ?

Metalna industrija, drvnoprerađivačka, poljeprivredni i prehrambeni sektor imaju najveći potencijal u općini Bosanska Krupa. Poslovna zona Pilana je ono po čemu smo mi kao lokalna zajednica prepoznatljivi posljednjih godina. U njoj danas egzistira 15 privrednih subjekata sa područja Općine Bosanska Krupa, kantona, BIH i inostrasnstva koji su kroz nekoliko godina kroz izgradnju novih poslovnih kapaciteta uložili oko 30 milona maraka. Djelatnosti kojima se bave firme su u najvecem dijelu proizvodnja kabina za radne mašine, obrada metala, proizvodnja prikolica. Da bi se privukli svi ti dole investitori Općina Bosanska Krupa na čelu sa načenikom Arminom Halitovicem i svim općinskim službama je morala da uradi mnogo toga. Sve parcele i objekti su morali biti snadbjeveni odgovarajućim elektroenergetskim priključkom, telefonskim linijama, kanalizacionom i vodovodnom mrežom, uradjene su saobraćajnice, prilazni putevi, izlaz na magistralu a izgradjena je i rasvjeta unutar poslovne zone. Takvih zona treba još. Već je u razvoju ”Vatreni mlin” a prostora za formiranje zona imamo u Podvranu, na Vranjskoj, na Perni, na području Bosanske Otoke i na tome ćemo raditi.

Naravno pored preradjivačke industrije šansa leži i u turizmu. Do sada se tu radilo uglavnom stihijski ali smo sada donijeli odluke za formiranje Turističke zajednice Bosanska Krupa i ona je u fazi realizacije i kada se uspostavi Turistička zajednica Bosanska Krupa, zaživi u punom smislu TZ Unsko sanskog kantona onda se može planski raditi na korištenju blagodeti koje imamo.

Pobjedom SDP-a BiH i drugih progresivnih snaga koje gladaju naprijed ti ciljevi i nisu tako daleko. Nadam se da će se već slijedeće sedmice optimizam vratiti na lica gradjana. Zato pozivam sve gradjane a posebno mlade da izidju na izbore, da glasaju za promjene jer ako ne izidju velika je šansa da neko njihov glas upotrijebi za ostanak ovog neizdrživog stanja.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci