Humanitarna akcija izgradnje nove kuće za porodicu Hajrudinović u Bosanskoj Otoci, općina Bosanska Krupa, ušla je u završnu fazu, a ovih dana odvijaju se radovi vezani za izgradnju krova i uređenje unutrašnjosti objekta.

Bračni par Hajrudin i Remzija Hajrudinović, skupa sa odraslim sinom i kćerkom, inače osobama s posebnim potrebama, već godinama žive u neuslovnom pomoćnom objektu od svega desetak kvadrata. Stara kuća, u kojoj su ranije stanovali, neuslovna je za život nakon što se u njoj urušio strop, a članovi porodice samo pukom srećom ostali su neozlijeđeni. Ovaj bračni par već je u poodmaklim godinama, a Hajrudin je već dugo zbog teške bolesti nepokretan i prikovan za krevet. O sva tri člana porodice brine se njegova supruga, a jedini izvor primanja za sve njih je skromna socijalna pomoć koju dobijaju svaki mjesec. Porodica živi u izuzetno teškim uslovima, a objekat u kojem borave, sem što je prostorno mali, nema vodosnabdijevanje niti sanitarni čvor.

Prije nekoliko mjeseci prijatelji i komšije ove porodice pokrenuli su humanitarnu akciju koju su pomogle i lokalne vlasti. U kratkom periodu prikupljeni su značajna novčana sredstva i građevinski materijal te su organizovane dobrovoljne radne akcije na izgradnji kuće. Prema riječima  jednog od organizatora akcije, objekat bi trebalo da bude useljiv do početka juna.- pišu nezavisne.

KOMENTARI:
Loading...