U prisustvu predstavnika Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, Vlade Unsko-sanskog kantona, Općine Bosanska Krupa, direktora i nastavnika, te brojnih građana u Pištalinama kod Bosanske Krupe danas je svečano otvorena moderna novoizgrađena školska zgrada u čiju je izgradnju uloženo oko milion KM.  U novoj školi nastavu će pohađati 120 učenika ove mjesne zajednice.Na novu školsku zgradu učenici i nastavnici Područne osnovne škole u Pištalinama čekali su oko dvanaest godina koliko je i trajala njena izgradnja, a za to vrijeme nastava se odvijala u improviziranim i dotrajalim prostorijama.

Simboličnim presijecanjem vrpce, novoizgrađenu zgradu škole svečano su otvorili direktor TIKA-e Omer Faruk Alinci, premijer USK-a Mustafa Ružnić, načelnik Općine Armin Halitović,poslanik u Skupštini USK-a Mehmed Mahmić te predsjednik Saveza RVI – paraplegičara FBIH, Mujo Aganović. U protekle 24 godine TIKA je u 900 razvojnih projekata u BIH uložila oko 80 miliona dolara.

Značajan doprinos izgradnji ove školske zgrade tokom prethodnih godina dala je Vlada USK-a, odnosno Ministarstvo obrazovanja, te Općina Bosanska Krupa.

Direktor Prve osnovne škole Bosanska Krupa Amir Velić, u čijem je sastavu ova škola, kao i njegove kolege nastavnici, sretan je što će 120 učenika nastavu u ovoj školskoj godini pohađati u toplim i modernim učionicama, na čemu su se prigodnim kulturno-umjetničkim programom zahvalili financijerima ovoga projekta, svima koji su im omogućili ugodnije školovanje.

Iako su do sada putem donacija dobili jedan dio, nedostaje im školski namještaj, oprema za kabinetsku nastavu, te fiskulturna dvorana, pa će nastavu tjelesnog odgoja izvoditi na sportskom terenu na otvorenom, kaže direktor Velić.

Dodaj komentar