10.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

Formirana peta odgojna grupa u bosanskokrupskom vrtiću kao poklon povodom Dana Općine

Zbog ograničenja u formiranju novih odgojnih grupa, općina Bosanska Krupa se već duži niz godina susreće s problemom kapaciteta prihvata djece vrtićke dobi u proces predškolskog odgoja i obrazovanja što, svakako, predstavlja velik problem za roditelje.
Taj problem je danas, 16. septembra 2021. godine, bar djelimično, riješen potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Općine Bosanska Krupa i JU „Dječiji vrtić i dom učenika“ Bosanska Krupa kojim je Općina preuzela obavezu finansiranja pete odgojne grupe u ovoj predškolskoj ustanovi. Poklon je to, kako ističe Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, Općine Bosanska Krupa djeci vrtićke dobi i njihovim roditeljima povodom obilježavanja Dana Općine, 17. septembra.
„Obzirom da je velika lista čekanja, obzirom da djeca ne mogu da dođu do vrtića, obzirom da roditelji koji su u radnom odnosu ne znaju šta uraditi s djecom, a u USK-u nisu dovoljno planirana sredstva, Općina Bosanska Krupa je preuzela obavezu da do kraja godine, a najkasnije do 31. marta sljedeće godine, tj. do usvajanja budžeta za 2022. godinu, obezbijedi sredstva za finansiranje troškova odgojno-obrazovnih radnika koji će voditi još jednu odgojnu grupu. Za tri mjeseca iznos tih troškova je nekih 10 -11.000 KM. Mi smo spremni dati i 11.000 i 22.000 samo da se riješi problem koji pogađa i djecu i roditelje iz Bosanske Krupe“, naglašava Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.
Iako je, kako ističu iz uprave JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa, kapacitet ove ustanove 150 djece, u četiri odgojne grupe (jedna jaslična i tri grupe za djecu vrtićke dobi) kojima se sprovodi primarni program predškolskog odgoja i obrazovanja je 82 djece. Preko 67 djece i njihovih roditelja trenutno je „na čekanju“. Zahvaljujući se, ispred JU „Dječiji vrtić i dom učenika“ Bosanska Krupa kao i svih roditelja djece koja čekaju polazak u vrtić, na angažmanu, Općini Bosanska Krupa i općinskom načelniku Arminu Halitoviću na spremnosti i hrabrosti da podrži rad ove ustanove, Alma Mesić, direktorica JU „Dječiji vrtić i dom učenika“ Bosanska Krupa, ističe:
„Peta odgoja grupa će uvelike pomoći i olakšati rad Ustanove, a, prije svega, pomoći našim roditeljima da kvalitetno zbrinu svoju djecu upravo na mjesto koje je namjensko, i prilagođeno i poticajno za prihvat, obuhvat i kvalitetno bavljenje djetetom predškolskog uzrasta. Prostor imamo. Opremu imamo. Stručni kadar je spreman.“

 

RadioBK

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci