Večer sevdaha u prepunoj velikoj Sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi ,u organizaciji Centra za kulruru,obrazovanje i informisanje i općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića, priređena je sinoć.Tradicionalno je to noć u kojoj uživaju Krupljani i Krupljanke sa interpretatorima najboljih sevdalinki ,iz srca i duše,sa glasom pjevača bosasanskokrupske i susjednih općina Unsko-sanskog kantona.

Ove godine ova manifestacija je organizirana po deveti put uz muzičku pratnju bosanskokrupske Linije života.Publici je sevdah svojim pjesmama donijelo trinaest vokalnih solista i bihaćki ansambl „Prijatelji sa Une“.

Riječ sevdah ima toliko mnogo značenja, koja je, na prvi pogled, prosto nemoguće iskazati na jednostavan način. Sevdah je neizbježni dio naših života, htjeli mi to priznati ili ne. Od trenutka kada se rodimo neko sevdiše sa nama, kao što je sevdisao prije toga i sevdiše nakon što napustimo ovaj svijet. Sevdah je u ljubavi, sevdah je u radosti, ali sevdah je neizbježno i u tuzi. Ako bi život trebalo opisati nekom vrstom pjesme onda bi to sigurno bila sevdalinka, koja nosi u sebi opise svih naših životnih uspona i padova. Sevdah se prije svega nosi i osjeća u srcu čovjeka.

Tako su sevdah sinoć ispjevali Šerif Halkić,Hakija Hadžipašić,Zehida Halkić,Osman Bratić,Refik Gerzić,Zinaida Sivić,Nadija Harbaš,Hana Bužimkić,Adis Lizalo,Osman Ćirić,Mina Malić,Nedim Beširević i ansambl „Prijatelji sa Une“.

Prohodili su oni Bosnom,čudili se da sve behara i sve cvjeta u sevdahu,svjetovala ih je majka,obraćali se u svojim ljubavima, zori,priznavali da im srce pati,divili se cvijeću,golubovima,lastama i lastavicama,sanjali svog dilbera,slušali su kako ulicom neko tiho pjevuši,slavili su oči jedne žene,hodili sa dva putića od izvora,dok su se pred njima jablani povijali.“Prijatelji sa Une“ su na pozornici donijeli još osam interpretacija sevdaha, na svoj ,da kažemo, ansamblovski način.

Publika ih je pratila pjesmom i aplauzom zajedno sa Ibrahimom Pašalićem,Ismetom Dekanovićem,Mirsadom Halkićem,Anesom Srađanom i Ibrahimom Ćatićem iz bosanskokrupske Linije života, koji su bili muzička pratnja,a po kojima je Veče sevdaha u Bosanskoj Krupi već postala prepoznatljiva manifestacija koja se organizuje u okviru novogodišnjih prazničnih događanja u Bosanskoj Krupi.

Bez sevdaha ništa ne bi bilo isto. Ne bi bilo toliko ni Bosne u nama. U jednoj novijoj interpretaciji sevdalinke i postoji stih koji kaže da „bez sevdaha ne živi Bosanac i kad svijetom luta kao stranac“. Svi mi pjevušimo slične stihove u različitim prilikama. Znamo tekstove pjesama ,pa je tako sevdah je zasigurno dio našeg temperamenta i identiteta, koji nas upravo i čini ovakvim kakvi mi, uistinu, i jesmo.

Baš uz tu pjesmu svi učesnici devete Večeri sevdaha su završili svoj ovogodišnji nastup,pjevajući zajedno i želeći uz nju svim građanima bosanskokrupske općine i Unsko-sanskog kantona čestitati Novu 2017-tu godinu.

Ovogodišnji medijski pokrovitelji Večeri sevdaha su bili Radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.ba,a još jedno uspješno vođenje kroz sevdah priredili su Manuela Štrkljević i Kasim Šertović.

Za kraj Domom kulture u Bosanskoj Krupi razvilo se i narodno kolo,a posjetioci su njime poručili da nema ništa ljepše od toga da svoj život, svoju zemlju možeš cijelu obići u pjesmi,i to kao sevdalinkom opjevana ptica koja ima krila pa možeš u sat i pol programa cijelu Bosnu preletjeti.

Deveta večer sevdaha je i ovaj put pokazala da je sevdah u našim srcima,da ga ništa zamijeniti ne može,ali i to,da uz mlade izvođače Nadiju,Hanu,Zinaidu i Nedžada, sevdah se njeguje i kod novih generacija interpretatora i da ima svoju budućnost ne samo sa onima koji već vijekovima sevdahom čuvaju kulturnu unikatnost i prepoznatljivost ovog podneblja .

Komentari: