26.2 C
Bosanska Krupa
Petak | 12. Augusta 2022.

Danas isplata jednokratne pomoći za saniranje šteta nastalih usljed udara olujnog vjetra

Općina Bosanska Krupa danas je na račune 35 fizičkih i pravnih lica, onih koji su prijavili štete nastale u decembru usljed udara olujnog vjetra i kompletirali traženu dokumentaciju, uplatila jednokratnu novčanu pomoć za saniranje šteta.

Štete na plastenicima, višegodišnjim zasadima, košnicama i građevinskim objektima prijavila su 63 lica, većina njih je ispunila uslove za uplatu sredstava za sanaciju, međutim kod 28 prijava dokumentacija nije kompletna. Ta se lica radi ostvarivanja prava na finansijsku pomoć Općine Bosanska Krupa pozivaju da u što skorijem roku dostave neophodnu dokumentaciju.

Olujni vjetar koji je u decembru prošle godine puhao dva dana pričinio je veliku materijalnu štetu. Stradali su stambeni, porodični i pomoćni objekti, zatim objekti javnih ustanova, preduzeća, dalekovodi, plastenici, pčelinjaci, voćnjaci. Najviše su pogođena mjesta na višoj
nadmorskoj visini kao što su Radić, Badić, Zalin, Mustelji itd. Zbog toga je Štab civilne zaštite Bosanska Krupa na vanrednoj sjednici donio odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

Općina Bosanska Krupa je građanima odmah uputila poziv da prijave nastale štete. Nakon što su to učinila i pravna i fizička lica, Komisija za procjenu šteta je izašla na teren, utvrdila stanje, procijenila štete te izradila elaborat koji je prihvatilo Općinsko vijeće. Shodno tome Općina Bosanska Krupa danas počinje sa uplatom sredstava za sanaciju.

Ukupna procijenjena šteta nastala u decembru u Bosanskoj Krupi iznosi 63.294,00 KM. Od tog iznosa danas je na račune fizičkih i pravnih lica uplaćeno 35.000,00 KM. Sredstva za sanaciju šteta osigurana su iz Kantonalne uprave civilne zaštite 20.000 KM i ostatak sredstava u iznosu 43.295,00 KM iz budžeta Općine Bosanska Krupa.

Spisak – pravna i fizička lica – sredstva za sanaciju šteta

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci