Jutro i nije baš obećavalo dobre i kvalitetne aktivnosti na otvorenom iako je sve već bilo spremno. Međutim, magla i sitna kiša nisu ni za trenutak uspjele da pokvare ugođaj i entuzijazam učesnika.

Na jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine u Bosanskoj Krupi okupilo se više od 300 planinara i drugih rekreativaca sa područja USK, Kozarca, Hrvatske, te predstavnika PS BiH da zajednički, usponom na Šilju, proslave Dan državnosti BiH i deseti rođendan Planinarskog društva „Grmeč“.

Okupljeni planinari i zainteresirani građani Bosanske Krupe su oko 8 i 30 na pohod krenuli iz bosanskokrupskog naselja Bužimkići. Kretali su se preko Ćojluka i Mijića da bi već oko 11 i 30 bili na svom cilju, prekrasnom vidikovcu na 735 m/nv. Nažalost, gusta magla ovoga puta nije dozvolila da kao nagradu za svoj pohod planinari dobiju pogled na kanjon rijeke Une, Cazinsko-srbljanski plato, selo Miostrah na lijevoj obali Une, te obronke Grmeča i Plješevice. Međutim, to i nije bilo toliko važno jer je odmor pored vidikovca pružio priliku da se stari prijatelji sretnu, novi upoznaju, a bilo je i mnogo fotografisanja što ide u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Nakon odmora pored vidikovca učesnici su zajednički obišli pećine Lednjaču i Snježnjaču, te su već pomalo gladni i promrzli, ali sretni pohitali do ranča gospodina Zijada Bužimkića gdje ih je čekao zasluženi ručak i kolači koje su spremile vrijedne članice PD „Grmeč“.

U oficijelnom dijelu programa podijeljene su zahvalnice svim organizacijama koje su učestvovale u pohodu, a okupljenim su se prigodno obratili gospodin Ermin Lipovača, predsjednik PS BiH, te domaćin, gospodin Kenan Saračević, predsjednik PD „Grmeč“. Ovom prilikom zahvalnice su dobili i Sureja Mehić kao najmlađa učesnica, te Ahmo Karamujić kao najstariji učesnik. Na kraju programa svečano je razrezana rođendanska torta sa željom da PD „Grmeč“ i u budućnosti bude ovako uspješno pri organiziranju pohoda i u svakom drugom pogledu. VEDRO

KOMENTARI:
Loading...