Prošlo je vise od četiri decenije kada je Turističko društvo “Krušnica” sa općinskim sportskim savezom u Bosanskoj Krupi, započelo jedinstvenu manifestaciju takmičenja u brzini plova sa tradicionalnim unskim lađama, priredbu koja je vrlo brzo, i sve do danas bila i ostala manifestacija po kojoj se grad Bosanska Krupa prepoznavao. U početku su se takmičile porodice, dijelovi grada,ulice sa četvročlanim posadama,a vremenom ova manifestacija je dobijala i nove popratne manifestacije kao što su skokovi u vodu koji ove godine, zbog vremenskih uvjeta nisu održani.

Zato su se sa kišom hrabro borili kajakaši koji su od prošle godine u Bosansku Krupu privukli i veliki broj kajakaša i turista iz nekoliko susjednih zemalja. Unski lađari su ove godine svoju priču započeli u petak, a završili je u kasnim satima subote. Poslije trke za kronometar,u petak ,subota, od devet do petnaest sati, bila je vrijeme za kajakaše.

Na manifestaciju ove kao i ranijih godina došli su takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje, ali i iz susjednih zemalja,Slovenije I Hrvatske. Najveći broj kajakaša, motivisanih dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, naročito adrenalinom u utrkama je uživao u dva ili tri kruga koliko su trajale utrke od drvenog mosta okolo otoka u Malim adama. Ali kao i svih godina,utrka tradicionalnim lađama je zapravo i fokus zbivanja na ovoj manifestaciji.

13754589_1029328483841817_8353038675593922740_n

Ove godine su na Unskim lađarima izostali takmičari iz Srbije zbog poklapanja termina sa drugim takmičenjima,ali su obećali da ,dogodine, stižu kao ranijih godina. Osim unskih lađara kojima su ove godine konkurencija bili i veslači sa Vrbasa iz Dajak kluba Banjaluka ,ove godine su se ,po drugi put, na reviji kajakaštva ,sa članovima Kormorana,kajak-kluba iz Bosanske Krupe su se takmičiti kajakaši iz tri zemlje, i to u nekoliko kategorija.

Kiša koja nije stajala već je,kako su takmičenja odmicala, sve više i vise do glavne kajakaške utrke padala, nije mnogo omela sportiste-jedino je bilo mnogo manje onih koji su gledali njihovo majstorstvo I brzinu u kajaku na rijeci Uni,odnosno malo domaćina koji su inače rado pratili ovu manifestaciju.

U glavnoj utrci Unskih lađara učestvovalo je 15 ekipa,od kojih svakako treba izdvojiti ekipu koju su sačinjavali lađari iz nekoliko zemalja Juge,odnosno koja se zvala Jugoslavija (Budo Sivić,Nikola Božurić,Sabid Oraščanin ,Klementina Karanović i Mitja Oštrbenk ).

Posebnu nagradu dobila je ekipa ratnih vojnih invalida pod nazivom “390 %” koja je uspješno odvozila rutu od Kapetanovog jezera do drvenog mosta. Diplome,nagrade i medalje ,na završnoj svečanosti dobili su kajakaši u kategoriji turista,pionira,kadeta,junior,veterana I senior,a uručili sui m Emir Dizdarević i direktorica Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje Zumreta Porić.

Najbolji su bili :Maj Oštrbenk,Haris Vranić,Vid Oštrbenk,Lea Volk,Berina Muslić,Igor Kuzmanović i Simon Oven,te Marjan Zgonc.

Uz kanu-klub Kormoran za veliku kajakašku reviju sa perpektivnom budućnosti ,zaslužan je i Emir Dizdarević i Omer Abazagić,čovjek kajakaš koji je u Jugoslaviji bio I državni prvak u ovom sportu,a koji još i danas osvaja medalje na brojnim svjetskim takmičenjima. Inače Omer je iz Bosanskog Novog i trener je nekoliko mladih i uspješnih kajakaša koji su učestvovali i na ovogodišnjim kajak–utrkama,a na utrci veterana osvojio je drugo mjesto.

Haris Vranić je prije sedmicu bio u finalnoj utrci na europskom prvenstvu kao član slovenačke državne reprezentacije jer od prošle godine ,zbog boljih uvjeta treniranja ima, uz klub Kormoran i novi klub u kojem trenira u Sloveniji.Ove godine je bio pobjednik utrke kadeta,dok je u juniorskoj konkurenciji bio četvrti,te sa svojom ekipom u utrci lađama peti. Muris Patković,clan kanu-kluba “Kormoran” osvojio je treće mejsto na ovogodišnoj kajak-utrci u kategoriji juniora.

Takmičile su se i djevojke,a kao i prošle godine najbolje su bile sestre Berina I Zerina Muslić iz Zenice,dok je najmlađa bila desetogodišnja djevojčica Naja iz Slovenije. Nosilac aktivnosti 36. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub “Kormoran” iz Bosanske Krupe. Sponzor manifestacije je Karlovačka pivovara,te bosanskokrupska poduzeća-italijanska firma Krupa-Kabine,Termo BH,Ameo i Đana Komerc.

Sinoć je spuštena zavjesa na 36-im Unskim lađarima.U predvečernjim satima ,dok je kiša i dalje padala saznali su se ovogodišnji najbolji lađari u vožnji tradicionalnim lađama.Prvo i drugo mjesto pripalo je dvjema posadama koje su na lađarenje došli iz Banjaluke,odnosno Dajak klubu.Treći su bili članovi jedne od bosanskokrupskih ekipa koja nosi naziv -Tetak Begić.

Pripale su im a nagrade od 1300,700 i 500 konvertibilnih maraka,medalje,diplome ,a prvoplasiranim prelazni i pehar u trajno vlasništvo. Proglašeni su i pobjednici u svim kategorijama koji su učestvovali u kajak-takmičenjima.

Nagrade najboljim uručio je općinski načelnik Armin Halitović. Poslije proglašenja najboljih ,dugo u noć takmičare,goste i brojne građane zabavljala je nezaboravna Linija života,a kao specijalni gost na ovom takmičenju bila je delegacije Sisačko-moslovačke županije iz Republike Hrvatskena čelu sa dožupanicom.

FOTOALBUM od takmičenja kajaka možete pogledati klikom ovdje.

FOTOALBUM od takmičenja lađara 2016. možete pogledati klikom ovdje.

U toku dana ćemo objaviti i sve nagrađene u kajaku po kategorijama, vremenima i konačnim rezulatima.

KOMENTARI:
Loading...