Započela je tradicionalna Nedjelja solidarnosti na području Općine Bosanska Krupa u sklopu velike akcije koji u svom programu ima Federalni Crveni križ i koja se uspješno organizuje već niz godina s ciljem da se u predzimske dane bude pri ruci građanima koji su lošeg socijalnog stanja,koji su bolesni,nemoćni,a često velikom broju onih koji spadaju u sve tri ove kategorije istovremeno.

U Bosanskoj Krupi načelu akcije Općinski Crveni križ sa svojim volonterima,a ravnopravno sa njima najbolji partneri su im osnovne i srednje škole na području općine Bosanska Krupa sa svojim učenicima,njihovim roditeljima,sa svojim nastavnicima ,profesorima I drugim školskim osobljem.

U ovom segmentu to je već uobičajen, ali uvijek dobro uhodan I organiziran posao.Prve količine hrane,odjeće,obuće,sredstava za higijenu već se sakupljaju u školama,a dio prikupljenog, volonteri Crvenog križa su već preuzeli.Početak akcije je obećavajući i kako se čini, nadmašiće prošlogodišnju po količini darovanog. Jednostavno ova akcija se u školama čeka kako bi oni koji imaju vise, dio svoga darivali, onima koji nemaju gotovo ništa.

Slijedi i dogovor sa tržnim centrima koji rade na području općine Bosanska Krupa za postavljanje humanitarne korpe u koju će humani kupci, ,uz svoju kupovinu, ponešto kupiti I priložiti kao svoj dar ovoj humanoj akciji.

I ove godine u akciju će biti pozvani privatna poduzeća i poslodavci ,humanitarne organizacije,udruženja i svi imućni ljudi koji mogu izdvojiti svoje darove.

Uz to, poziv je otvoren za sve građane,ma gdje bili.Svi koji žele svoju “miloštu” trebaju donijeti u prostorije Crvenog križa Bosanska Krupa ili pozvati volontere da preuzmu prikupljene namirnice,odjeću i obuću.

Općinski Crveni križ već ima listu stanovnika Općine Bosanska Krupa koji se nalaze u dosta teškom socijalnom položaju,pa će tako od prikupljenih darova napraviti pakete ,koje će potom dijeliti porodicama koje sa nestrpljenjem već očekuju ovaj vid pomoći kojim ih općinski Crveni križ redovno svake godine uz svoje partnere obraduje.

Svake godine broj porodica koje se prijavljuju u Crveni križ je sve veći.Veći je broj i onih koje obilaskom terena pronalaze i volonteri Crvenog križa.Koliko će obradovati porodica zavisi od broja onih koji će se uključiti u ovu akciju,a i taj broj iz godine u godinu raste.
U narednoj sedmici svi koji žele biti dio akcija Nedjelje solidarnosti imat će tačno navedene termine kada mogu svoju pomoć donijeti u Općinski Crveni križ ili priložiti u tržnim centrima na području općine Bosanska Krupa.

KOMENTARI:
Loading...