Najnovija istraživanja u svijetu su pokazala da je BiH u samom europskom vrhu po gojaznosti stanovništva.Jučer je u niz gradova BiH obilježen Svjetski dan hrane koji je u fokusu imao temu gojaznosti građana.Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ga obilježio skupom “Zdrava ishrana – Izazov modernog svijeta”,s akcentom na ovu pojavu kod djece.

Imamo više od 17,5 posto djece koja su prekomjerno teška ili gojazna. Bilježimo trend porasta, jer je prije četiri godine bilo oko 12 posto gojazne djece. Što se tiče pothranjenosti, takvih je od 2 do 2,5 posto, izuzev u grupama, kao što je romska populacija. Kod njih je taj procenat nešto viši od devet posto – kazala je dr. Aida Filipović – Hadžiomeragić iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo i napomenula kako je procenat gojaznog stanovništva u BiH oko 22 posto, po čemu smo u europskom vrhu.Još 2008. WHO je procijenio da čak 63 posto stanovništva ima prekomjernu težinu, a da je svako peto dijete do pet godina već pretilo. Od te djece, njih osamdeset posto ostaje pretilo i kad odraste.

U Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi ovaj problem su uočili već duži niz godina pa su tako prošle godine veoma uspješno,na radost i posebnu zainteresiranost djece,realizirali projekt “Mi imamo pravo naučiti živjeti zdravo!” .Ove godine su odlučili nastaviti ovaj projekt,a za početak su odabrali-16. oktobar -Svjetski dan hrane.Prvačići u centralnoj Drugoj osnovnoj otpočeli s edukativnim radionicama na temu zdrave ishrane,a cilj je da tokom školske godine najmlađi učenici i učenice će uče o zdravoj hrani, imaju i praksu jer će pripremati zdrave i tako nastave prošlogodišnji projekt sa svojim učiteljicama Emirom Sedić-Mirčetić i Nasihom Mašić.

Svjetski dan hrane utemeljen je od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na dvadesetoj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu u novembru 1979. godine.

Pored Druge osnovne škole i učenici Prve osnovne škole su na svoj način obilježili Svjetski dan hrane,a uz njega i Svjetski dan pješačenja i na najbolji način uspjeli skrenuti pažnju na pravilne životne navike, kao najbolju prevenciju masovnih bolesti koje su posljedica nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.Pješačili su od svoje škole do izletišta “Kemin potok” gdje su dan proveli u sportskim aktivnostima i igri u prirodi,prezentirajući svoju “zdravu” užinu koju su ponijeli iz svog doma.

Jučerašnji sunčan oktobarski dan učenici devetih razreda Osnovne škole Otoka su sa svojim nastavnikom tjelesnog odgoja, Benjaminom Pašalićem iskoristili su za pješačenje do izletišta Pecka na Ljusini, te na ovaj način obilježili Svjetski dan pješačenja,koji se inače prvog vikenda u oktobru.U tom terminu u ovoj školi je bilo drugih obaveza pa su ovaj dan koji ima za cilj izvesti toga dana što više ljudi u prirodu kako bi se manifestirala pripadnost određenoj sredini i razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja te sredine, ali i svijest o potrebi kretanja (posebno pješačenja) kao najjednostavnijeg i najsvrsishodnijeg oblika očuvanja i unapređenja zdravlja.

Generalni ciljevi i ovog kao i Svjetskog dana hrane ove godine je najjednostavnija matematika – treba potrošiti više kalorija nego se unese. To znači fizičku aktivnost, kretanje, aktivan život i što ravnomjerniji unos hrane u više obroka, da bi i trošenje bilo svrsishodnije.

Dževada Štancl/RadioBK

KOMENTARI:
Loading...