Prije nekoliko mjeseci Vlada USK-a i MUP USK-a su donijeli odluku o zabrani dolaska migranata u Bihać. Ta odluka je na prvu djelovala dobro, da se zaštiti Unsko-sanski kanton od ovog problema ali je nakon nekoliko mjeseci situacija čak i gora.

Ovom odlukom počinje biti ugrožena i Bosanska Krupa a pogotovo Bosanska Otoka koji su sad prvi na udaru prilikom dolaska migranata. Naime, prema riječima sugrađana, svako veče prilikom dolaska talgo voza u Bosanskoj Otoci se iskrca od 50 do 150 migranata koji su prepušteni sami sebi.

Veći dio prenoći u Otočkim poljima a već u jutarnjim satima se putem pruge ili kroz šumu pokušavaju doći do granice ili Bihaća. U ovom putu na udaru su naši sugrađani, koji u posljednjim noćima doživljavaju pokušaje krađa svojih kuća, vikendica ali i raznih uznemiravanja.

Drugi problem predstavlja i velike deponije smeća koje ostavljaju na ovim poljima, jer u proteklih 15tak dana skoro hiljadu ljudi je prošlo kroz Bosansku Otoku.  Jedini koji pokušavaju da uspostave mir i što je trenutno mirno stanje jesu pripadnici Policijske stanice Bosanska Krupa koji povremeno dobijaju podršku Jedinice za podršku MUP-a USK-a.

Do danas na sjednicama Vlade USK-a i Skuštine USK-a ovaj problem se nije spominjao a stanovnici Bosanske Otoke iz dana u dan sve više trpe. Na Facebook grupi “Stop nasilnom izvodjenju IMIGRANATA s talgo voza u Bosanskoj Otoci”  možemo svakodnevno dobiti informacije o dolasku migranata kao i problemima građana Bosanske Otoke.

 

 

 

Loading...