-Oglas-
Bosanska Krupa

BOSANSKA KRUPA: Uspješno realizirane aktivnosti u okviru projekta „Dani zdravlja – bolje spriječiti, nego liječiti”

-Oglas-

Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ iz Jezerskog, Bosanska Krupa, ove sedmice uspješno je realiziralo aktivnosti u okviru Dana zdravlja, pod sinonimom „Bolje spriječiti, nego liječiti“.

Piše: Adis Jamak

U utorak, 11. aprila, članovi ovog udruženja su u suradnji sa USK udruženjem djece „Dijabetes“ i Udruženjem dijabetičara Bosanska Krupa organizirali besplatno mjerenje šećera u krvi. Odaziv mještana je bio jako dobar, a svim osobama kojima je otkriven povišen nivo šećera u krvi je preporučeno da se jave porodičnom ljekaru. Ove aktivnosti su sprovedene u Bistrou Grand u Jezerskom. Istog dana, u poslijepodnevnim satima, ovo udruženje je realiziralo i drugu aktivnost, a koja se odnosila na predavanje u okviru već pomenutog projekta. Predavanje je održala doktorica Amela Bužimkić, a govorila je o krvnim sudovima, visokom krvnom pritisku i o tome kako smanjiti rizik od oboljenja. Bilo je govora i o karcinomu maternice, simptomima, te kako preventivno djelovati na svoje zdravlje.

-Oglas-

Ovo je samo niz aktivnosti, koje je ovo udruženje realiziralo u toku ove sedmice. S obzirom da se radi o relativno mladom udruženju, koje postoji svega godinu dana, aktivisti ovog udruženja iza sebe imaju zavidan niz uspješno realiziranih aktivnosti.

Naziv „Vakat“ ovo udruženje je bilo po narodnoj poslovici – čemu vakat, tomu i vrijeme.
Iz Uprave ovog udruženja nam javljaju da su jako zadovoljni brojem članica, koji trenutno broji oko 64 članice, a broj istih raste iz dana u dan. Jedan od ciljeva ovog udruženja jeste da svojim aktivnostima doprinese kvalitetnijem i boljem životu u užoj i široj društvenoj zajednici. Za njih uspjeh predstavlja opstanak.

No, da nije sve tako bajno, govori činjenica, da ovo udruženje nema prostorije za obavljanje svojih aktivnosti. Povremeno, za realizaciju nekih zahtjevnih projekata, posluže se učionicama OŠ „Jezerski“.

Jedna od djelatnosti kojima se ovo udruženje bavi jeste i humanitarni rad. Do sada su imali već tri humanitarne akcije, na kojima su postigli zadovoljavajuće rezultate, a bili su i podrška drugim udruženjima u realizaciji njihovih humanitarnih aktivnosti. Aktivno su učestvovali i na promociji svoje mjesne zajednice, ali i Bosanske Krupe kroz sajmove ruralnog turizma i zdrave hrane u okviru projekta – Dani žene sa sela, Bužim.

Posjećivali su i sajam poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani šljive Prozor-Rama“, zatim Grad malih sajmova Bosanska Krupa, učestvovali su i na promociji kulture i kulturne baštine.

Ovo udruženje prihode ostvaruje uglavnom od svojih članarina, no kažu kako im i Općina Bosanska Krupa povremeno pomogne.

Na pitanje, kako sumještani reagiraju na aktivnosti koje ovo udruženje sprovodi, iz Uprave udruženja su nam rekli da je u početku bilo negativnih komentara, no kako je vrijeme odmicalo i kako su rezultati postajali vidljiviji, porasla je i podrška sumještana.

Spomenuli smo već da se ovo udruženje bavi humanitarnim radom i promoviranjem kulture i kulturne bašine, a zanimljiv podatak je da su se članice ovog udruženja podijelile u nekoliko sekcija: sekciju starih rukotvorina, sekciju ručnih radova (pletenje, heklanje, izrada nakita), muzičku sekciju – stare izvorne pjesme/sevdalinke, zatim na sekciju kuhanja (kolači i zdrava domaća jela), itd.

Na pitanje što za udruženje predstavlja odlazak na sajmove, predsjednica Suada Harčević, a ujedno i inicijatorka osnivanja ovog udruženja odgovara:

Smatram da je svaki sajam za svako udruženje značajan, pa tako i za naše, nebitno da li se radi o sajmu u BiH ili van BiH. Mi smo dosada posjetili tri sajma u BiH, gdje smo dva mi same financirale, a za treće smo imali refundaciju troškova. Rado bismo posjećivali sajmove i van naše države, međutim, zasada trenutno nismo u mogućnosti, prije svega zbog financija.

Ona nam dalje u razgovoru dodaje da u predstojećem periodu planiraju realizirati još neke aktivnosti, a jedna od značajnih bit će i Sajam zdrave hrane, starih rukotvorina i ručnih radova u Jezerskom, po prvi put.

Iako je riječ o novom i mladom udruženju koje se polako probija, neminovna je činjenica da je ovo udruženje postiglo mnogo toga za relativno kratak period postojanja. Uspjeh do sada ostvarenih aktivnosti leži u slozi među članicama udruženja, međusobnoj podršci i razumijevanju i aktivnom načinu rada. Kroz kratak period, udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ steklo je podršku i prijateljstvo od strane ostalih udruženja sa Unsko-sanskog kantona. Sasvim sigurno je da će broj podrške iz dana u dan biti sve veći, a rezultati ovog udruženja sve bolji.

(Cazin.NET)

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...