JU “Opća gimnazija” Bosanska Krupa sa njenih 8 učenica i profesoricom njemačkog jezika Edisom Ćosić otputovali su u Tursku u grad Izmir. Putovanje je bilo pravi doživljaj za naše učenike a kako je to izgledalo u perspektivi učenika Gimnazije pogledajte u nastavku u njihovom tekstu:

“Razmjena učenika iz JU ,,Opće gimazije” Bosanska Krupa ostvarena je 27. marta 2017. godine kada je 8 učenica zajedno sa profesoricom njemačkog jezika Edisom Ćosić otputovalo u Tursku, u Izmir. U razmjeni su učestvovale učenice koledža istog grada koji nosi naziv ,,Gelisim koleji”. Za sve cure ovo je bio prvi put da lete avionom, stoga je doživljaj za sve bio fenomenalan. Goethe Institut se i ovaj put potrudio da nam uljepša ovo putovanje, te su preuzeli troškove leta. Na aerodromu u Izmiru su nas dočekale naše prijateljice u čijim porodicama smo živjele ovih 7 dana zajedno sa svojom profesoricom.

Prvi dan , ponedjeljak 27.03., smo se smjestile u domove naših cura koje smo unaprijed upoznale. Navečer smo posjetile veliki tržni centar ,,Mavi bahçe”. U utorak smo ustale veoma rano i školskim autobusom se odvezle do njihove škole. U jutarnjim satima smo imali čas muzičke kulture gdje smo skupa pjevali i svirali različite instrumente. Nakon toga je slijedio čas zumba plesa uz koji smo se sve opustile. Posjetili smo direktora škole, rektora i vlasnika ,te im uručili naše poklone.

Pauza za ručak je u 13:00 i traje pola sata. Hrana u školskoj menzi je bila veoma ukusna i nije se puno razlikovala od naše , i zato nam nije predstavljala problem. Ostale pauze traju po 10min. Nakon ručka smo imali čas likovnog na kojem smo slikali akrilnim bojama na platnu. Poslije toga smo otišle sa svojim prijateljicama kući umorne jer smo imale prije svega ispunjen dan i zabavile se.
Drugi dan ,u utorak, smo imale probu za naš nastup koji je održan u petak 30.03. Nakon ručka smo posjetile grad Foçu koji ima prelijepu plažu. U srijedu smo išle na bazar. To je mjesto gdje smo mogle vidjeti različite vrste tradicionalne turske odjeće i nakita, a također i kupiti poneku sitnicu.

U jutarnjim satima četvrtog dana 29.03. imali smo probu za nastup.
Navečer smo se sve sastale u jednom tržnom centru i mnogo se zabavile, te razmijenile utiske prethodnih dana. U petak je održana generalna proba prije ručka,a zatim smo imali nastup od 16:00 pred cijelom školom. U priredbi smo učestvovale zajedno sa curama koje su u ovom projektu, ali su također priliku dobili i drugi učenici koji su izrazili želju. Svaka cura je imala zadatak da jedan dan napiše dnevnik na njemačkom jeziku i na taj način svakodnevno smo obavještavale Goethe Instiut o događanjima u Izmiru i ,,Gelisim” koledžu.
Subota je bila šesti dan našeg boravka u Izmiru i taj dan je bio rezervisan za putovanja i obilazak okolnih mjesta. Ujutro smo posjetile selo koje se zove Sirinçe i to je mjesto prepoznatljivo u svijetu po tome što je majka Merjema tu rodila svog sina.
U poslijepodnevnim satima smo posjetili tzv. Selo Štrumfova. To je malo mjesto u kojem su kuće manje nego obične, pa samim izgledom selo liči na mjesto boravka malih plavih stvorenja Štrumfova. Subota večer je bila naša zadnja noć boravka u Izmiru. Tu noć smo izašle na večeru sa svojim domaćinima i njihovim porodicama. Jele smo uglavnom karakterističnu hranu za taj predio Turske, što nam je bilo posebno drago.
U nedjelju ujutro smo imale ispraćajni doručak koji je bio poseban za svaku od nas. Dobile smo također i dosta poklona od porodica.
Zajedno s njima smo otputovale na aerodrom u istom gradu. Iako je rastanak bio bolan, zauvijek ćemo pamtiti trenutke koje smo proživjele u ovih 7 dana, te sa ugodom se sjećati svake od naših prijateljica koje su se maksimalno potrudile da nam uljepšaju ovo putovanje.

Piše: Mašinović Mersiha III-1″

KOMENTARI:
Loading...