U sklopu EU projekta Zeleni otoci jučer je svečano predstavljen dio uređenog Perivoja Vladimira Nazora.

Projekt Zeleni otoci rezultat je uspješne prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njegova vrijednost je 500 hiljada eura, od čega hrvatskoj strani pripada 313 hiljada eura. Nositelj projekta Zeleni otoci je Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, drugi partner je Grad Zadar i Zadraska županija koja ujedno i upravlja projektom.

Informativne table

Predstavljanje je održano u sklopu Županijskih dana na novouređenom dječjem igralištu, a nazočili su župan Stipe Zrilić, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, Mirko Đinđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadera, te Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

Zadar je uređenjem Perivoja Vladimira Nazora dobio park kakvog građani zaslužuju, s mnoštvom raznolikih sadržaja, za svakoga se može pronaći nešto. Od bazena i fontane, do lijepo uređenih atletskih staza i šetnica, sprava za vježbanje, dječjeg igrališta. Novina je i postavljanje informativnih tabli o povijesti Perivoja, te o biljnim i životnjskim vrstama koje se tamo nalaze. Svakako je novouređeni Perivoj Vladimira Nazora koji je godinama stajao “po strani” dobio novu izgled te se s pravom može uvrstiti i u turističku ponudu grada Zadra.

Mirko Đinđić u svom govoru okupljenima je poručio kako je uređenje Perivoja Vladimira Nazora rezultat uspješno provedenog projekta u prekograničnoj suradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

– Sličnu suradnju imali smo i prilikom provođenja projekta Una, izvor života. Sada smo uspjeli osmisliti na koji način revitalizirati parkove, dodao je Đinđić.

– Nadam se kako ovo neće biti posljednja aplicirana ideja na IPA projekte, poručio je Đinđić.

Osvrnuo se i na brojna narušavanja infrastrukture, prirode i prostora, te izrazio nadu kako se takvo što neće dogoditi u ovom prostoru.

U centru grada dva lijepa perivoja

Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa izjavio je kako očekuje da ovo bude tek početak dobre suradnje za nove projekte između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zvonimir Vrančić, zamjenik zadarskog gradonačelnika, čestitao je svima na dobro odrađenom radu pri uređenju Perivoja Vladimira Nazora.

– Perivoj obiluje sadržajima, obnovljene su sprave za vježbanje, uređene staze, posađeni novi nasadi, sustav navodnjavanja, bazen, nabrajao je Vrančić.

Prisjetio se uređenja Parka kraljice Jelene prije nekoliko godina, dodavši kako se sada možemo pohvaliti da u centru grada imamo dva lijepa perivoja.

– Nadam se kako će ovaj Perivoj postati dnevni boravak za mnoge Zadrane i goste, te kako će nuditi zabavu starima i mladima, naglasio je Vrančić.

Stipe Zrilić ponosan je što se svečano otvorenje upriličilo u sklopu Županijskih dana.

– Projekt Zeleni otoci u najbolju je moguću funkciju stavio ovaj park koji će svima biti od koristi. On je za jedinstven za Zadar, rekao je Zrilić.

– Završetak je ovo projekta koji se odvijao u skladu sa pretpristupnom pomoći prekogranične suradnje što potvrđuje stvaranje dobre mreže i suradnje Zadarske županije i dionika iz BiH, istaknuo je Zrilić.

Okupljenima su predstavljeni svi poduzeti građevinski i hortikulturni zahvati prilikom uređenja Perivoja, nakon čega je uslijedio i prigodni domjenak.

KOMENTARI:
Loading...