U subotu, 26. oktobra u Frankfurtu je održana tradicionalna manifestacija “Noć Bosne i Hercegovine u Frankfurtu”, koju organizuju asocijacije građana BiH u Hesenu,odnosno KUD-a “Zlatni Ljiljani”, “Behar” i “Sevdah”’ i za koju iz godine u godinu vlada veliki interes u cijeloj Njemačkoj. Dvorana od 1.700 mjesta u potpunosti je bila rasprodana danima ranije.

Svake godine ovo bude noć u kojoj se sretnu ljudi iz svijeta biznisa, politike, kulture i sporta iz Karlsruhea, Münchena, Nürnberga, , Düsseldorfa, Dortmunda, Hagena, Stuttgarta, Mannheima, Mainza, Frankfurta i drugih gradova Njemačke,ali i iz BiH, gdje se predstave potencijali za ulaganja, kao i projekti koji se mogu realizirati u BiH. Ove godine, pored ostalih, gosti Bosanaca i Hercegovaca su bili Jovan Divjak, prof. dr. Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, koji su podsjećamo i počasni gradjani općine Bos.Krupa, zatim gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann, kao i predstavnici “Pangea” – Mreže njemačko-bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj.Ono zbog čega je nama ovaj put posebno zanimljiva “Noć BiH u Frankfurtu” jeste to što je i Bos.Krupa bila gost večeri i gdje je u svom obraćanju načelnik općine Armin Halitović imao priliku brojnim zvanicama predstaviti Bos.Krupu i mogućnosti ulaganja.

Priliku da se ove godine općina Bos.Krupa predstavi kako dijaspori tako i biznismenima iz Njemačke dobijena je posredstvom vijećnika Općinskog vijeća Bos.Krupa Jasenka Šertovića i našeg sugradjanina Nijaza Muzaferovića koji od devedesetih godina živi i radi u Njemačkoj gdje je osnovao gradjevinsku firmu MANNF GmbH & Co.KG, a danas angažovan i na projektima i poslovima kroz koje može pomoći Bosanskoj Krupi iz koje je otišao kao dvadesetogodišnjak.U programu ovogodišnje manifestacije “Noć Bosne i Hercegovine” u Frankfurtu učestvovali su Halid Bešlić, Branko Đurić-Đuro, Lejla Piljević, kao i folklorne sekcije i učenici Bosanske škole u Frankfurtu.

Renata S./Krupljani.ba

 

KOMENTARI:
Loading...