Proteklog vikenda u Sarajevu je održan Festival srednjoškolskog kratkog filma “Švenk”. U kinu Meeting Point prikazano je 14 kratkih filmova koje su režirali srednjoškolci iz škola širom Bosne i Hercegovine, odabrani između 110 aplikacija iz 56 srednjih škola. Glavnu nagradu “Zlatni švenk”, osvojio je film „Kafa“ autora Aida Bešića iz Bosanske Otoke.

Vijest o Aidovom uspjehu, o pobjedi na festivalu „Švenk“ brzo se proširila i obradovala njegovu porodicu, profesore, prijatelje, sugrađane. Među njima je svakako i načelnik Armin Halitović koji je danas za Aida, kako bi mu lično čestitao, upriličio prijem u svom kabinetu.

„Ovo je još jedan dokaz da je Bosanska Otoka, općenito Bosanska Krupa rasadnik talenata u svim oblastima. U ovoj već imamo dva akademska glumca, nadam se da će se i Aidu ostvariti želja i da će uspjeti upisati fakultet, te postati režiser. Zaista sam sretan što sam imao danas priliku ugostiti ovako vrijednog srednjoškolca i razgovarati na ovu temu. Općina Bosanska Krupa Aidu će sigurno biti podrška u radu na ovakvim ili sličnim projektima“, naglašava načelnik Halitović.

Aid je načelniku pričao o filmu, o njegovom nastanku i o svojim iskustvima doživljenim u Sarajevu.

„Moj film govori o kafi, o njenom nastanku i o tome kako su je ljudi pravili, posluživali u posljednjih 100 godina, radnja seže od vremena kada se pržila i tucala do danas kada se spravlja pomoću električnih aparata. Kroz svu tu priču isprepliće se život didovog strica“ objašnjava Aid, talentovani učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole iz Bihaća.

Pomenito i to da je o najboljim filmovima odlučivao  tročlani žiri, renomirani redatelji Srđan Vuletić i Pjer Žalica te Sarajevo Talents Sarajevo menadžerica Asja Makarević.

Od strane žirija, film Aida Bešića je opisan kao “najzreliji i najkompleksniji pristup upotrebe filmskog jezika u svim segmentima realizacije”.

Tokom produkcije filmova, svim mladim autorima podršku je pružao filmski stručnjak Mirza Ajnadžić. Zajedno sa svojim mentorima, profesorima i prijateljima srednjoškolci su boravili u Sarajevu gdje su kroz panel diskusije i radionice svi zajedno razgovarali, družili se i imali priliku stvoriti nova prijateljstva.

Nakon premijere na Festivalu „Švenk“, svi filmovi nastavljaju svoj put po drugim festivalima nakon čega će biti online objavljeni.

Filmovi će također, zajedno sa serijom obrazovnih video materijala, biti dio obrazovnog paketa koji će bez naknade biti dostupan svim srednjim školama u BiH krajem 2015. godine.

KOMENTARI:
Loading...