Ove godine starogradsku tvrđavu u Bosanskoj Krupi, u srijedu poslijepodne zagrlila su dva Sajma. S jedne strane tvrdje Sajam knjiga, a s druge Vrticki sajam djece koja u okviru predskolskog odgoja pohadjaju Djecje obdaniste u Bosanskoj Krupi.

Sa mnogo vise radosti Vrtićki sajam su pripremili zajednički učiteljice i uposleni JU Dječije obdanište i dom učenika i roditelji, ali glavni menadžeri su bila djeca iz vrtića. Dječija je bila presudna riječ u izboru onog sto se našlo na štandovima. Oni su se odvajali od svojih igračaka i birali što će ponuditi posjetiocima Vrtićkog sajma.

Kada su završili taj odabir, onda su postali trgovci i pokazali zavidnu vještinu u tom poslu. Naravno, uz gotovo svaku kupovinu kupci su mogli poslušati i neku lijepu priču o igrački koja iz njihovog dječijeg svijeta izdvojena da bi i neko drugi sa njom uživao kao što su prodavači.

Pala je i poneka suza, osjetilo se da bi ne[to istovremeno i prodali i zadržali,ali kad vide da je novac kupca spreman,ipak su odabrali prodaju. Bilo je zanimljivo vidjeti i natjecanje tko je vise zaradio.

A zasto se zapocelo sa ovakvim Sajmom i zasto se nestrpljivo ceka svake godine. Mnogo igracaka ima svoj vijek i zanimaciju djece za njih,neka druga ih nisu imala.I Sajam je prilika za razmijenu igracaka po malim cijenama ili za neku drugu igracku.Roditelji ce se u kuci osloboditi gomile djecjih zanimacija,a sto je najvaznije igracke se nece bacati,nece postati neiskoristeno smece,vec svoj novi vijek dobiti u nekim drugim rucicama.

Cuvamo prirodu,produzavamo korisnost stvari i pronadjemo neku igracku koju nismo imali,a tata i mama ne govore to je preskupo,kazali su nam mali trgovci iz Vrtica.Usput ucimo kako se ljubazno obratiti kupcima,kako najbolje opisati svoju igracku.A i zaradimo,rekli su nam.

Uz igracke,svoje kupce su nasle i djecje rukotvorine od raznim materijala koje su ,poslije njihove prve namjene,djeca ponovo iskoristila i napravila ruze,ramove,umjetnicke slike.
Sav prihod koji su zaradili ce u zajednicku kasu.Dobro ce doci za brojen aktivnsoti u njihovom vrticu.

I ne zna se ,da li su djeca bila samo djeca na ovogodi[njem Vrtickom sajmu u Bosanskoj Krupi.Cini se podijetinili su roditelji,nane,majke,bake,pa i svi sugradjani.Svi su bili u djecjem svijetu zadovoljstva.

Zato svima,roditeljima,djeci ,svim uposlenim u ovoj ustanovi,naravno sa uciteljicama dajemo ocjenu izvrsno i ove godine,sa porukom = dolazimo i na Vrticki sajam 2017/te.

KOMENTARI:
Loading...