Bosanska Krupa ispunila kriterije za dobijanje BFC certifikata

Općina Bosanska Krupa je uspješno prošla proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje BFC (Business Friendly Certification) i time postala 4. po redu jedinica lokalne samouprave koja je nosilac ovog važnog i priznatog „uvjerenja“ na području Federacije BiH. Saopćeno je to na konferenciji za medije održanoj danas u zgradi Općine Bosanska Krupa na kojoj su govorili načelnik Armin Halitović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ćazim Kasić, referentica za lokalni razvoj Esma Hergić i privrednik Sead Mujagić.

Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Pri ispunjenju tih uslova Općina Bosanska Krupa je imala vrlo značajnu podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoj (GOLD) i Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća.

„U posljednjih godinu dana mi smo mnogo toga uradili što se tiče internih procedura u Općini Bosanska Krupa. Ažurirali smo vodiče za dobijanje građevinskih i dozvola za rad. Uradili smo baze podataka poslovnih prostora i zemljišta u vlasništvu Općine koje možemo staviti na raspolaganje potencijalnim investitorima, završili smo analizu poslovnog okruženja, anketiranje poslovnih subjekata kako bismo dobili smjernice za budući rad i lokalne uprave i inicijative koje bismo trebali poduzeti da poboljšamo poslovno okruženje. Poboljšali smo rad Privrednog savjeta koji je kroz ovaj proces intenzivirao svoj rad, uradili smo akcioni plan zapošljavanja, kompletan promotivni materijal, izvršili redizajn naše internet stranice i istu obogatili sa svim zahtjevima, dokumentima bitnim za zainteresirane ulagače“, istakla je referentica za lokalni razvoj u Općini Bosanska Krupa Esma Hergić.

Program predstavlja instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu.

„Prije svega se želim zahvaliti svim radnicima organa uprave, privrednicima, vijećnicima koji su učestvovali u ovom procesu koji sigurno stvara novu dimenziju u poslovnom ambijentu u Bosanskoj Krupi. Mi smo posljednjih godina uradili zaista puno reformi lokalne uprave u smislu smanjenja birokratije, smanjenja rokova za izdavanje dozvola itd. Sa ovim certifikatom stavljamo tačku na jedan taj proces. Ono što nam predstoji jeste da ove standarde koje smo imali zadržimo, a ono što nam je falilo da kreiramo i unaprijedimo. BiH je poznata po lošem birokratskom aparatu, mi smo se evo uspjeli izdići iz prosjeka, sivila. Naravno, još uvijek trebamo puno raditi, još skratiti rokove, ubrzati aktivnosti, jednostavno biti spremni za investitore, u smislu da imamo pripremljeno građevinsko zemljište sa potrebnom infratrukturom. Samo tako možemo privući investitore i smanjiti broj nezaposlenih, na koncu odlazak mladih ljudi iz naše zemlje“ naglasio je načelnik Općine Armin Halitović.

BFC SEE program provodi Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje i partnerske organizacije iz četiriju država – Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Privredna komora RS-a, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta BiH, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH), Centar za lokalni ekonomski razvoj (Hrvatska), Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije (ZELS), Savez makedonskih privrednih komora (MCC) i NALED (Srbija).

5 4 3

KOMENTARI:
Loading...