Odluka da će rezultati popisa iz 2013. godine u Bosni i Hercegovini biti objavljeni u predviđenom roku dobra je vijest sa aspekta daljih evropskih integracija i domaćih potreba, rekao je u razgovoru za Klix.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je kazao kako će rezultati popisa biti nezaobilazno štivo u definisanju i kreiranju brojnih cijelodržavnih strategija iz različitih oblasti bitnih za ekonomski i društveni razvoj BiH.

“Radi se o pobjedi logike, razuma i odgovornosti prema evropskim integracijama, a svakako i odgovornosti prema uloženom novcu i potrebama koje u ovom trenutku imaju bh. institucije, brojne druge institucije i agencije na svim nivoima vlasti koji će koristiti dragocjene podatke koji će se nalaziti u publiciranom popisu”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dodaje da ova odluka ne znači da smo riješili sve zadatke koji predstoje BiH kada je riječ o dobivanju upitnika.

“Oni zasigurno predstavljaju izvanrednu poruku koju smo u ovom momentu mogli uputiti institucijama EU pokazujući da su institucije BiH spremne da odgovorno i kredibilno realizuju postavljene zadatke”, rekao je Zvizdić.

On je zaključio da uz ovakvu informaciju i ako se na vrijeme realizuje prilagodba SSP-a, za koju misli da siguran hoće, da će to zasigurno bit pozitivni znaci.

“To će biti ozbiljno i kredibilno realizovani uvjeti koji će dovesti do zaključka Vijeća za vanjske poslove. Znak da će upitnik bit brzo pripremljen i dostavljen Vijeću ministara BiH”, kazao je Zvizdić.

Podsjećamo, danas je konačno završena višemjesečna agonija u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH. Naime, direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić odlučio je potpisati odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama.

On je na konferenciji za medije kazao da mu je žao što nije postignut konsenzus u vezi s objavom te da je s obzirom na to iskoristio zakonsku odredbu i potpisao odluku o obradi podataka.

KOMENTARI:
Loading...