Izgradnja povezujuće transportne i energetske infrastrukture i programi za mlade na Zapadnom Balkanu su ključne teme sutrašnjeg susreta u Parizu zapadnobalkanskih lidera i vođa Evropske unije, s ciljem da se kroz jačanje regionalne saradnje pospješi i približavanje tamošnjih zemalja Uniji.

To se navodi u saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem se naglašava da je “regionalna saradnja suštinski sastavni dio približavanja zapadnobalkanskih zemalja EU i ključni činilac njihove stabilnosti i boljitka”.

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa premijerima regije, učestvovat će u ponedjeljak, 4. jula, u Parizu na Samitu lidera zemalja zapadnog Balkana.

Uvodnu riječ održat će francuski predsjednik Francois Hollande, a skupu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Matteo Renzi.

Susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će predstavljati, podvlači francusko ministarstvo, “također valjan okvir za razmatranje izazova s kojima moraju da se suoče zemlje Balkana i Evropska unija, posebno u sklopu izbjegličke krize, ali i bitke protiv terorizma”.

Lideri sa Zapadnog Balkana i pet članica Unije, Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske imaju za cilj da, na temelju ranijih samita u Berlinu i Beču, ostvare napredak “u razvitku povezujuće transportne i energetske infrastrukure kako bi se otklonila uska grla i podstakla ekonomska razmjena kao činilac postojanog privrednog rasta i otvaranja radnih mjesta”.

Na samitu EU-Zapadni Balkan će, ističe se u saopćenju, biti ustanovljena i kancelarija za regionalnu saradnju omladine (RYCO), na šta su se zemlje regiona obavezale na samitu u Beču.

Francusko ministarstvo ističe da su se balkanske zemlje na susretu na vrhu s vođama EU u Zagrebu obavezale da će provesti strukturne reforme za jačanje pravne države i preuređenje njihovih privreda.

O temama samita će razgovarati, kako se navodi, šefovi država ili vlada kao i ministri vanjskih poslova i ekonomije.

Također će uporedo biti održan poslovni forum o mogućnostima investiranja u zapadnobalkanske zemlje i mogućnostima poslovanja, jedan susret posvećen mladima kao i sastanak predstavnika civilnog društva.

KOMENTARI:
Loading...