Stranka demokratske akcije (SDA) nije odustala od izmjena Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH i svoj prijedlog nije povukla iz parlamentarne procedure, potvrdio je za Faktor zastupnik te stranke Amir Zukić.

-Na prošloj sjednici smo stali na usvajanju dnevnog reda na kojem je bio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona kolege Ramiza Meše. Taj prijedlog, odnosno izmjene ne opuhvataju sve ono što se treba mijenjati u Zakonu o igrama na sreću i Zakonu o porezu na dobit. Da ne bi zaustavljali rad Parlamenta FBiH, ići će se na to da sjednica ide normalnim tokom, ali ćemo zaključcima obavezati Vladu da u što kraćem roku pripremi izmjene i dopune ova dva zakona. U zaključcima će jasno biti definisano šta želimo da se izmijeni, a želimo da plaća porez u mjestu klađenja, da budu obuhvaćeni svi priređivači igara na sreću, da se oporezuju svi dobici – objašnjava Zukić.

Kada je u pitanju uvođenje kladionica u sistem PDV-a, Zukić pojašnjava da to Federalni parlament ne može tražiti, jer PDV nije nadležnost entiteta. Ovo pitanje se mora riješiti na nivou države, tačnije Uprave za indirektno oporezivanje.

-Upravi za indirektno oporezivanje je već upućena takva inicijativa, ali se oni “vade” na praksu evropskih zemalja koje priređivače igara na sreću nemaju u sistemu PDV-a. Međutim, u evropskim zemljama je ovo ipak oporezovana i iskontrolisana oblast i ne može se desiti bilo kakva transakcija da je država ne registruje. Za četiri mjeseca koliko je pojačana priča o kladionicama, ukupan obim poslovanja je za sto miliona veći, 400 miliona je u prva tri mjeseca samo iznos obima posla. Od toga država ubire minimalna sredstva. Godišnje od obima rada kladionica država treba da ima naplaćenog poreza između 150 i 200 miliona KM najmanje – kaže Zukić.

Dodaje kako je ono što kladionice sada uplaćuju državi na ime poreza sadaka u odnosu na to koliko bi trebale uplaćivati i vraćati ovom društvu.

-Dakle, SDA nije povukla izmjene Zakona i tražit će, bez obzira što neki ministri u Vladi ne žele završiti posao kako smo se dogovorili, da ga ipak završe i da se izmjene Zakona s ciljem adekvatnog ubiranja poreza usvoje. Tačnije, pojedini ministri su zapravo ministrica finasija. Lutrija BiH plaća poreza koliko sve kladionice zajedno, a one na godišnjem nivou ubiru milijardu maraka – tvrdi Zukić.

KOMENTARI:
Loading...