U svijetu ima oko 150 hiljada vukova, naseljenih u četrdesetak zemalja, od čega samo oko 60 hiljada u Kanadi. Tokom 20. stoljeća vuk je u nizu zemalja istrijebljen. Tako je bilo i u Hrvatskoj, gdje je 90tih ostalo samo 50 jedinki u Gorskom kotaru i Lici. Trenutno u ovoj državi živi oko 200 vukova.

U Bosni i Hercegovini živi oko 400 vukova, dok ih u Srbiji ima oko 800. U Makedoniji ih je više od hiljadu, izjavio je stručnjak za vukove Josip Kusak, prenosi Fena.

Kako bi zaštitili populaciju vukova u Hrvatskoj, na snazi je dokument “Plan upravljanja vukom”.  

Istraživanja zoologa iz Novog Sada utvrdila su da na Balkanu postoje dvije različite subpopulacije vukova: brojnija “istočna” u Srbiji i Makedoniji u kojoj vuk ima stabilan razvoj, i dvostruko slabija “zapadna” u Hrvatskoj i BiH, koja predstavlja prijelaz prema prostoru na kome je vuk istrijebljen.

U svijetu su utvrđena 44 haplotipa vuka, odnosno skupine koje su genetski srodne, a u Evropi deset.

Vuk se hrani velikim sisavcima, najviše dvopapkarima kakav je jelen, no pojest će i svaku drugu životinju koju najlakše može uhvatiti. Ako vukovi žive blizu ljudi, mogu se gotovo potpuno prebaciti na prehranu domaćim životinjama, kažu stručnjaci.

KOMENTARI:
Loading...