Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas najavljuju sunčano i vruće vrijeme.

Rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Dnevne temperature od 30 do 36 stepeni.

U Bosanskoj Krupi sunčano i vruće. Dnevna temperatura oko 35 stepena.

Nedim Sladić, bosanski lovac na oluje upozorava da bi temperature za vikend mogle rasti i do 39 stepeni. Nezvanične prognoze, kaže, govore o temperaturama i do 41 stepen krajem jula i početkom avgusta.

Vlada FBiH zatražila je jučer od poslodavaca da, zbog visokih temperatura koje se očekuju, radnicma koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 16 sati.

Preporuka Vlada je i da zaposlenim hroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora .Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomjeriti na osam sati.

Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje zaposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.).

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima, trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...