Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK, učeinici koji su izostavljeni od strane gore nabrajanih, a kada je riječ o dodjeli priznanja uputili su otvoreno pismo koje prenosimo u cjelosti, piše Patria.

Zašto nijedan osvajač medalja sa najprestižnijih međunarodnih takmičenja nije nagrađen u FBiH? U ponedjeljak, 5.12.2016. godine će se održati dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2015/2016. godinu. Federalno ministarstvo je donijelo odluku da svaki kanton nominuje po tri najbolja učenika iz osnovnih i srednjih školi.

 

Ispod potpisani predstavnici Bosne i Hercegovine na svjetskim, evropskim i balkanskim olimpijadama iz matematike i fizike smo u školskoj 2015/2016. godini osvojili ukupno 12 medalja na navedenim najprestižnijim međunarodnim takmičenjima.

Pored našeg imena su napisani uspjesi na međunarodnim takmičenjima u 2015/2016. godini, a uz to smo ostvarili i dobre plasmane na federalnim i kantonalnim takmičenjima, imamo prosjek 5.0 i primjerno vladanje. Međutim, koliko god se trudili, ne uspijevamo pronaći nekoga od dvadeset i sedam nagrađenih učenika srednjih škola sa osvojenom medaljom na međunarodnom takmičenju.

Sumnjamo da razlog ovoga jeste da dolazimo iz “nepogodne” škole, to jest iz škole pod okriljem Bosna Sema obrazovnih institucija. Osjećamo se izdano od strane vlastite države.

Da li su u pravu prijatelji koji nam kažu da nismo nagrađeni zbog toga što dolazimo iz određene škole i da li nam se tako šalje poruka da vlastima nismo podobni, te da je naš trud i želja da damo sve od sebe kako bi predstavili našu zemlju u najboljem mogućem svjetlu bio uzaludan?

Osjećamo da naše prisustvo u ovoj zemlji nije poželjno, pa se pitamo kako onda da ne odemo iz nje. Zbog svega ovoga smo primorani upoznati javnost sa ovom situacijom, jer nameće se pitanje kriterija pri izboru “najboljih” učenika za nagradu. Molimo za konkretan odgovor, umjesto prebacivanja odgovornosti sa Federalnog na kantonalna ministarstva i obratno. Iz Federalnog ministarstva smo dobili informaciju da se nisu miješali u izbor učenika, već su sve prepustili kantonalnim ministarstvima koja imaju bolji uvid u uspjeh učenika.

Mislimo da je kriterij po kojem se iz svakog kantona nagrađuju tri učenika u najmanju ruku nepravedan. Naime, smatramo da je kriterij ranijih godina, kada su se birala najbolja tri učenika sa federalnog i državnog takmičenja, te osvajači medalja na međunarodnim takmičenjima bio kvalitetniji jer su se zaista i nagrađivali najbolji učenici. Da je taj kriterij prisutan i ove godine, 80% učenika sa liste ne bi bilo nagrađeno. Također, četvero od nas smo učenici škola u Kantonu Sarajevo, te ne postoji ni teoretska šansa da svi budemo nagrađeni iako smo osvojili medalje na međunarodnim takmičenjima. Kako je moguće da niko od nas nije uvršten među tri učenika sa najboljim uspjehom iz Kantona Sarajevo? Molimo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da nam dostavi detaljan uviđaj u bodovanje. Argument koji je dospio do nas, da naše škole nisu na vrijeme dostavile potrebne podatke jednostavno nije tačan.

Upoznati smo sa slučajem učenika kojem je škola zaboravila poslati podatke, ali su se roditelji žalili te ja učenik naknadno uvršten na spisak. Posebno interesantna situacija se desila u Tuzlanskom kantonu gdje je Bahrudin Trbalić najprije uvršten na spisak nagrađenih učenika, ali je u zadnji čas skinut sa liste bez ikakvog objašnjenja. To nam govori da se u pozadini možda nalaze i neki politički razlozi. Željeli bismo još skrenuti pažnju na slučaj iz Srednjobosanskog kantona. Učenica osnovne škole iz Novog Travnika, Amila Mujkić je ostvarila gotovo nestvarne rezultate.

Osvojila je prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike i matematike, prvo mjesto na federalnom takmičenju iz fizike, prvo mjesto na državnom takmičenju iz matematike te bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Ni to nije bilo dovoljno da je Kantonalno ministarstvo nominuje kao jednog od tri najbolja učenika iz SBK. Roditelji učenice su se žalili i pitali za kriterij bodovanja, ali su dobili odgovor da su učenici odabrani bez nekog posebnog kriterija.

Molimo objašnjenje od odgovornih za svaki od navedenih slučajeva, uz nadu da iza svega ne stoji politika, već da je došlo do nesporazuma koji će biti ispravljen. Posebno molimo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da preispita način nagrađivanja, jer pored nas postoji još mnogo učenika – osvajača prvih mjesta na federalnim takmičenjima – koji su oštećeni, a ako ovako ostane biće ih i u godinama koje slijede. I dok je Federalno ministarstvo svaku osvojenu svjetsku medalju do sada nagradilo, a našu praktično kaznilo, mi nećemo biti obeshrabljeni i stati na putu nauke. Znanjem u budućnost za naprednu Bosnu i Hercegovinu!

Potpisuju oštećeni učenici:

Bolić Adisa

● bronzana medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi 2016;

● bronzana medalja na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2016;

● zlatna medalja na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke 2016.

Džeković Nermedin

● srebrna medalja Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016;

● bronzana medalja na RMPh 2016.

Kurtović Neira

● bronzana medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi 2016;

● bronzana medalja na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2016;

● srebrna medalja na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke 2016.

Lagumdžija Zlatko Salko

● bronzana medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi 2016;

● srebrna medalja na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2016;

Trbalić Bahrudin

● srebrna medalja na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016;

● srebrna medalja na RMPh 2016.

Komentari: