Hercegovac Mišo i Gruzijka Ia upoznali su se u Njemačkoj, vjenčali u Gruziji, a danas žive u Mostaru.

Ne žele napuštati BiH, jer bi za mladi bračni par to značio početak od nule uz nove ljude, navike i život. U Mostaru ipak imaju sigurnost, stan i posao.

“Moj prvi utisak je da je ovdje jako lijepo, prijatno i opušteno. Ovdje se osjećam super i drago mi je da sam sa svojim mužem”, priča Ia za Deutsche Welle.

U Mostaru, kako kažu, imaju sigurnost, stan i posao. Kada izračunaju troškove života, za sada im je najbolje u BiH.

“Mi smo oboje živjeli u Njemačkoj. Osjetili smo Njemačku i zaljubljeni smo u tu zemlju. Naravno da bi voljeli živjeti u Njemačkoj, ali trenutno kada sve saberemo i oduzmemo, puno nam je bolje i jednostavnije živjeti ovdje u Mostaru”, priča Mišo.

Zajednički život nastavljaju u BiH iako znaju da neće biti lako.

“Trenutno nema potrebe polaziti od nule kada ovdje imamo sve riješeno. od stambenog pitanja, preko posla do zdravstvenog osiguranja. To trenutno imamo u Mostaru i nema razloga ići iz Mostara i BiH”, poručuje Mišo.

Kažu da su itekako svjesni teške situacije u BiH, ali se uz malo truda može uspjeti.

“U Mostaru, kao i u cijeloj BiH, ali i svuda u svijetu, ko hoće raditi može naći posao. Ne može raditi ono što voli i želi, ali posla ima definitivno svugdje. U i Mostaru i u cijeloj BiH”, kaže ovaj Mostarac.

Oboje danas podučavaju njemački jezik, Mišo u Javnoj, Ia u privatnoj školi.

Dok Ia ne savlada naš jezik, njemački je jezik njihove međusobne komunikacije.

Ia kaže da je mnogo teže živjeti u Gruziji, jer tamo ljudi moraju raditi 2 do 3 posla da bi mogli preživjeti.

“Kao što sam već i ranije rekla, za početak je ovdje sasvim dobro. Našla sam posao i prijatno se osjećam. Ne mogu se požaliti da mi ovdje nije dobro”, poručuje Ia, koja zajedno sa Mišom očekuje bebu.

Video priču o ovom paru možete pogledati OVDJE.

 

Komentari: