3.3 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju

Za Vlašić, jednu od najvećih planina u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom centru države i prostire se na teritoriji opština Travnik, Kneževo, Kotor Varoš i Teslić, mnogi kažu da ima dušu, a oni koji je jednom posjete uvijek joj se rado vraćaju.

Tokom zime na ovoj planini vladaju idealni uslovi za skijanje, a u preduzeću “Vlašić ski” nadaju se da će toplo vrijeme koje je zahvatilo BiH zamijeniti novi snijeg i pad temperatura.

Jedna od onih kojima je Vlašić u srcu je i Selma Omersoftić koja je rođena u Travniku, a već 15 godina živi u Sarajevu.

Na Vlašiću skijaju posjetioci različitih nivoa skijaškog znanja, nekima ide odlično, dok drugi tek uče, ali kada Selma skija niz strmiji dio centralne staze na ovoj planini ovaj sport izgleda jednostavno i oni koji nikada nisu stali na skije požele da počnu. Selma se kao reprezentativka BiH takmičila u veleslalom i slalomu do rata, a nastavila je kada se rat u BiH završio.

Prve skijaške korake napravila je upravo na Vlašiću, sa četiri godine, a ekipa Anadoli Agency (AA) zatekla ju je na stazi dok svog sina Vedada uči tajnama ovog sporta.

“Evo sad smo ovdje sa sinom od četiri godine također skija na velikoj žici. Skijali smo na Bjelašnici sa dvije godine, evo sad je ovdje s nama, voli skijanje, mi svi skijamo porodično, suprug, roditelji, tako da smo na dijete prenijeli ljubav, voli skijanje to mi je jako bitno”, rekla je Selma Omersoftić.

Ona je mjesece i mjesece svog djetinjstva provela na ovoj planini, sa drugom djecom iz reprezentacije boravila je po dva, tri mjeseca godišnje u domu, gdje je uživala u druženju i skijanju. Sada joj je drago što i Vedad voli i skijanje i druženje.

“To je prednost neopisiva, da ste na zraku čitav dan, da pobjegnete od smoga, magle ko god ima mogućnost ja bih poželila svima da dođe na planinu bez obzira da li skijaju ili ne skijaju, da se sankaju da udišu čist zrak, a ko skija to je stvarno velika prednost”, kaže Selma.

Dodaje da koristi gotovo svaku priliku, godišnji odmor, da slobodno vrijeme provede na ovoj planini.

Njen sin Vedad kaže da već zna skijati i da mu je to omiljena zanimacija dok sa roditeljima bude na Vlašiću. Selma kaže da mu je ovo prvi dan na velikoj žici.

“Na veliku žicu, volim tamo skijati”, kaže Vedad oduševljeno, a na pitanje da li brzo juri odgovara potvrdno.

Posjetiocima ove planine na raspolaganju je veliki broj instruktora skijanja, spremnih da svoje znanje prenesu na početnike, a među njima je i Adnan Žerić, profesor fizičkog, koji je već 17 godina licencirani instruktor skijanja.

“Svi govore da je Vlašić planina koja ima dušu i ove godine mislim da smo rekordan broj posjetilaca osjetili, što zbog koronavirusa, što zbog nemogućnosti izlazaka iz BiH”, kaže Žerić.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci