Priča o nedosatku citostatika ponavlja se već godinama. Trenutno, najveći je problem u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje citostatika nema već dva mjeseca.

Dok se onkološki pacijenti snalaze na crnom tržištu ili van granica BiH, u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, koji je nadležan za nabavku citostatičkih lijekova, tvrde, odgovornost je na dobavljačima i proizvođačima lijekova.

Nabavka citostatika finansira se iz Fonda solidarnosti i prošle godine je izdvojeno preko 41 milion maraka, ali ipak posljednjih mjeseci 6 je deficitarnih citostatika.

Za to vrijeme na Klinici za onkologiju u Mostaru citostatika za žene oboljele od raka dojke nema već dva mjeseca.

“Žene su prinuđene da kupuju tablete pa da im Zavod refundira. Do sada još nema refundacija, kad pitamo kada će, kažu kao do kraja desetog mjeseca neće biit tableta. Uvijek je problem ta nestašica citostatika, ali ako se raspiše javni poziv i poštuju zakoni o javnim nabavakma, ponuđač mora da ispuni sve uslove za tender”, kaže Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogleda.

Fikret je obolio od raka kože 2015. godine. To je među tumorima najzloćudniji i najagresivniji ubica. Kako je po struci doktor svjestan je bio da kometarpije kod ove vrste oboljenja ne donose velike rezultate i dovode do smrtnog ishoda za nekoliko mjeseci… Umjesto u BiH borbu za život odlučio je nastaviti u Njemačkoj, jer ovdje nije bilo adekvatnih lijekova.

– Kada sam obolio, iako sam 35 godina plaćao zdravstveno osiguranje, rečeno mu je da ovdje nema ni lijekova ni liječenja te bolesti na moderan način, kaže Fikret.

Pogledajte priču Federalne TV…

KOMENTARI:
Loading...