Željko Komšić je sa 348 glasova izabran za predsjednika Demokratske fronte na današnjem Prvom kongresu stranke u Sarajevu.

Željko Komšić je bio jedini kandidat za predsjednika DF-a. Također izabrano je 90 članova Glavnog odbora i šest članova Nadzornog odbora stranke.

Komšić je u obrćanju na Kongresu rekao da će stranka nastaviti raditi na “očuvanju cjelovite BiH”, bez obzira na mnogobrojne napade koje je pretrpjela nakon što je izašla iz koalicije na federalnom nivou.

On je naveo da je DF nastala od nule, te istakao da je ponosan na sve članove, bez obzira na neiskustvo, mnoge lične ambicije, trzavice.

DF je nakon izbora 2014. godine formirala koaliciju sa SDA i HDZ-om na nivou BiH i Federacije BiH.

Međutim, ubrzo nakon formiranja koalicije na federalnom nivou, DF je, zbog protivljenja određenim potezima partnera, u junu napustio vlast u FBiH i prešao u opoziciju, od kada traje kriza vlasti u tom entitetu.

Podsjećamo, Komšič je osnivač DF-a. Nekadašnji je član Predsjedništva BiH i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Socijaldemokratsku partiju BiH napustio je 2012. godine, zbog neslaganja sa odlukama tadašnjeg rukovodstva SDP-a. U aprilu 2013. godine osnovao je novu političku stranku koja je nazvana Demokratska fronta BiH.

KOMENTARI:
Loading...