33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Zbog otvorenih prijetnji novinarki Žurnala, Čakalović kažnjen minimalnim smanjenjem plate

– Naći ću te u Sarajevu, bićeš moja – zaprijetio je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, početkom godine novinarki Žurnala Zinaidi Đelilović.

Zbog prijetnji i uvreda upućenih novinarki sankcionisan je najblažom mjerom – tri mjeseca će primati platu umanjenu za 15 posto, piše Žurnal.

Kako se navodi u odluci Disciplinske komisije Ministarstva, državnom službeniku Čakaloviću utvrđena je “povreda službene dužnosti kršenje Kodeksa za državne službenike, kao i povreda službene dužnosti neprimjereno ponašanje”.

Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari je u aprilu ove godine uputila dopis Ministarstvu za ljudska prava sa zahtjevom za disciplinsko sankcionisanje Čakalovića i tom prilikom su se pozvali na Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika.

– Tražili smo da se državnom službeniku koji je vrijeđao i uputio prijetnje novinarki Zinaidi Đelilović izrekne disciplinska mjera zbog diskriminacije, nasilja na osnovu spola ili spolne orijentacije i uznemiravanje na osnovu spola ili seksualno uznemiravanje – kaže Vildana Džekman, pravnica Udruženja BH novinari.

Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine (čl.15,st.1 i 2,čl.16,st.1) kojim podliježe i rad uposlenika Ministarstva ljudskih prava i izbjeglice BiH, normirano je da državni službenik koji provodi neki od zakonom propisanih oblika diskriminacije, nasilje na osnovu spola ili spolne orijentacije, uznemiravanje na osnovu spola ili seksualno uznemiravanje ili ukoliko se neprimjereno ponašanje izražava kao vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili rasnoj osnovi, kaznit će se smanjenjem plaće od 15 do 30 posto, u trajanju od tri do šest mjeseci ili degradiranjem na neposredno niže radno mjesto ili mjerom prestanka radnog odnosa u državnoj službi

-Mi jesmo na neki način zadovoljni što je disciplinski sankcionisan državni službenik, to može biti dobra pozitivna praksa za buduće situacije, ali s druge strane smo tužni i razočarani da je izrečena najniža disciplinska mjera po ovom Pravilniku, a to je 15 posto smanjenje plate za državnog službenika, u ovom slučaju Čakalovića, u trajanju od tri mjeseca – naglašava Džekman.

Inače, od početka godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH zabilježila je 30 slučajeva vezano za razne vidove prijetnji (prijetnje smrću, online prijetnje…), klevetu, kršenje prava iz radnih odnosa, zabrane pristupa informacijama i slično…

Novinarka Žurnala radila je na priči o dugogodišnjim uposlenicima izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac koji su nakon posljednje konkursne procedure obaviješteni da nisu zadovoljili, te su na njihova mjesta su uposleni drugi ljudi. U sklopu toga za izjavu je pozvala i Čakalovića koji je bio jedan od tri člana Komisije za konkursnu procedure. Na poziv nije uzvratio, ali je kasnije sam oko 20-ak puta pozvao novinarku.

Međutim, Čakalović je pred Disciplinskom komisijom 22. aprila negirao da je taj dan dobio ijedan telefonski poziv, navodeći da je cijeli dan bio u kancelariji, sve do 17 sati.

-Nisam bio ovlašten kao član Komisije za davanje bilo kakvih informacija iz postupka te konkursne procedure, niti sam obavljao razgovor sa pomenutom novinarkom. Naglašavam, nisam dobio poziv na službeni broj koji je javno poznat – govorio je Čakalović članovima Disciplinske komisije.

Podsjetimo, u telefonskom razgovoru od 6. januara Čakalović je novinarki Žurnala nepovezano pričao “kako je dva Bošnjaka dao za dva Srbina”, te je poručio da se ova priča više ne čačka.

Novinarku je u nekoliko navrata pitao za ime, iako mu se predstavila:

– Treba mi vaše ime da ga dam Srbima.

Čakalović je tada upozoren da se razgovor snima, da će sve biti prijavljeno policiji, ali i objavljeno. On je na to odgovorio: – Zaboli me k… šta će biti objavljeno.

Prijetnje su prijavljene policiji koja je sačinila službenu zabilješku. Čakalović je saslušan u policiji, a odmah po izlasku iz MUP-a KS ponovo je pozvao novinarku Žurnala, koja mu se nije javila, da bi joj potom uputio SMS poruku:

– Samo si zaboravila da staviš moja ljubav. Znači moja ljubav ako si slobodna. Ja sam udovac.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci