Zbog nesloge stanara stambene zgrade koja se nalazi pedesetak metara od graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci, građevinci su se našli pred nesvakidašnjim izazovom.

Jednoj od prvih stambenih zgrada izgrađenoj u samom centru grada krov od azbestnih ploča je potpuno dotrajao. Zgrada je počela prokišnjavati, pa su ugroženi stanovi u nekadašnjoj zgradi ljepotici, piše Dnevni avaz.

Ranko Mandić, građevinski operativac koji se latio posla na prekrivanju objekta, kaže da nikada u svojoj praksi nije radio nešto slično.

– Cijela zgrada je podijeljena na četiri super komforna stana. Od četiri vlasnika stambenih jedinica samo je jedan bio za to da se prekrije zgrada. Pošto ostali nisu zainteresirani, on je odlučio da sam finansira pokrivanje polovine zgrade. Tako azbestne ploče mijenjamo limenim krovom, mijenjamo i limariju, a predlagali smo da nadogradimo još jedan sprat, čime bi investicija bila daleko isplativija – rekao je Mandić.

Građevinci kažu da će imati problema i da spoje dvije strane koje će prekriti plastificiranim limom s dvije strane sa azbestnim pločama. Prekrivanje cijele zgrade koštalo bi  10 hiljada maraka, a korist bi bila višestruka, jer bi se konačno uklonio kancerogeni azbest iznad glava nesložnih stanara. O estetici nakon prekrivanja polovine zgrade ne treba ni trošiti riječi.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...