21.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Zatražen jednomjesečni pritvor za Alisu Mutap Ramić i još tri osobe

- Oglas-

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Alisi Mutap Ramić, bivšoj djevojci stradalog mladića Dženana Memića, i još trima osobama koje se dovode u vezu s ovim slučajem.

Kako piše N1, tokom ročišta više puta tužilac je istakao kako se vrši opsežna istraga protiv organizovanog kriminala. U tom kontekstu, naveo je tužilac, ove osobe sumnjiče se za pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, protivzakonito posredovanje, te sprečavanja dokazivanja.

Odbrane su zatražile odbijanje prijedloga za određivanje jednomjesečnog pritvora kao neosnovanog te su istakle da su prihvatljive mjere zabrane koje uključuju sedmično javljanje policiji kao i oduzimanje putnih isprava.

Tužilaštvo s druge strane smatra da je nemoguće održati kontinuitet istrage ukoliko se uhapšeni nađu na slobodi. Tužilac Ćazim Hasanspahić dodaje kako je u pripremi opsežna optužnica za dosad uhapšene u okviru istrage koja se vodi od 2019. Najavio je također i nastavak istrage prema drugim osobama. Kazao je i kako je devet zaštićenih svjedoka u ovom slučaju.

Tužilac Dubravko Čampara podsjetio je kako zbog ovog slučaja postoji uznemirenost u javnosti što je rezultiralo i protestima. Kao činjenicu naveo je i da je slučaj Dženan Memić završio u svim domaćim i stranim ekspertizama o stanju pravosuđa u Bosni i Hercegovini. “Zbog toga je bitno istrajati u istrazi”, poručio je Čampara.

Odbrana Alisi Mutap Ramić konstatovala je kako mjera pritvora postaje sredstvo ucjene.

Podsjećamo, Sud BiH će u zakonskom roku od 24 sata donijeti odluku o mjerama pritvora. Također, Sud je prisutnima na ročištu zabranio iznošenje u javnost zdravstvenog stanja uhapšene Alise Mutap Ramić zbog zaštite njene privatnosti.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci