9.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 22 Januara, 2021

Zašto Sarajevski ćevap još nije zaštićen i da li bi nam ga mogli “oteti”?

Ćevapi su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brend u inostranstvu. Postoje regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa, a najpoznatiji su banjalučki, travnički i sarajevski ćevapi.

Prva asocijacija na Sarajevo je definitivno Sarajevski ćevap. Mnogobrojni turisti dolaze u glavni grad Bosne i Hercegovine samo da bi okusili tradicionalnu recepturu ćevapa. Međutim zaštitni znak Sarajeva – ćevap, kao tradicionalno bh. gurmansko jelo, ničim nije zaštićeno, te mu samim tim prijeti opasnost. 

Mnogi mu mijenjaju recept, neki žele registrirati ga kao nacionalno jelo neke druge države, serviraju ga s raznim dodacima, miješaju ga s nekim drugim sličnim jelima.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci