33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u povećanje plata od šest posto

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima sindikata u zdravstvu gdje ih je informisao o mogućnostima i novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i donošenju novog Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ministar je sagovornike upoznao sa informacijom da je Vlada RS preduzela napore i uvažavajući značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto. To čini godišnje bruto uvećanje za plate zaposlenih u zdravstvu od oko 20,5 miliona konvertibilnih maraka”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Dodaje se da će imajući u vidu da se očekuju i zakonske izmjene koje će omogućiti povećanje iznosa neoporezivog dijela plate u RS-u, ukupno očekivano povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosiće do osam odsto.

“Razgovarano je i o novim modelima uvećanja naknada za dežurstva, kao i razdvajanju kategorija aktivne od pasivne pripravnosti, što će, takođe, biti regulisano novim Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva RS”, stoji u saopštenju.

Šeranić je razgovarao sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS-a i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, a o zaključcima sastanka obaviješteni su i predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS i Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci