Državljani Bosne i Hercegovine za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju imati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU.

Navode to u Ministarstvu vanjskih poslova BiH uz napomenu da granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti.

Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju imati putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Schengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili s valjanom ličnom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:

države članice Evropske unije

– države potpisnice Schengenskog sporazuma

– Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji trebaju imati stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka, navode iz Ministarstva.

KOMENTARI:
Loading...