11:38 Lars-Gunar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH, nakon parafiranja SSP-a istakao da je zadovoljan napretkom koji BiH postiže na putu prema EU, te da mu je zadovoljstvo što je danas parafirao SSP-e ispred Evropske komisije.

– Tekst protokola će biti predstavljen zemljama članicama EU. Ovo je dobar dogovor za BiH i za zemlje članice EU. Više puta smo isticali naše opredijeljenje, a ponovljeno je tokom posjete gospodina Schmidta. Mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih negativnih posljedica koje bi neki od poljoprivrednika mogao osjetiti, kazao je Wigemark.

Wigemark je pozdravio činjenicu da su svi politički akteri postigli konsenzus oko ovog pitanja, te je napomenuo da nijedna od zemalja koja je u procesu pridruživanja nije prošla kroz ovoliku dramu.

– To je pretpostavljam zato jer je BiH veoma važno članstvo u EU. Ovo je bitan korak na vašem putu prema EU”, kazao je Wigemark, dodavši da je važno nastaviti procese provođenja reformi i postići aranžman sa MMF-om.

Nakon potpisivanja javnosti su se obratili  i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kao i šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak, koji su naglasili važnost parafiranja SSP-a za budućnost BiH.

11:13 U Sarajevu je danas parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i BiH s druge strane. Sporazum su u prostorijama Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Parafiranjem SSP-a našoj zemlji omogućen je nastavak evropskog puta o čemu bi danas moglo raspravljati Vijeće za vanjske poslove EU.

Vlada Republike Srpske i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

SSP bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine. Do tada bi trebalo da budu dogovorene sve mjere pomoći Njemačke domaćoj poljoporivredi.

KOMENTARI:
Loading...