11.1 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Vuković: Sindikati ostaju pri svojim zahtjevima, novi pregovori za desetak dana

Završena je prva runda pregovora predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s predstavnicima županijske vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području te županije te povećanja njihovih plaća.

Nastavak pregovora zakazat će predsjednik pregovaračkoga tima ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica za sedam do deset dana. Do tada bi Vlada HNŽ-a i drugi dionici zdravstvenog sustava trebali zauzeti stav po pitanju zahtjeva sindikata i eventualno približiti stavove sa zdravstvenim radnicima.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković nakon pregovora, sastanak je prošao u tolerantnoj atmosferi, ocijenivši to pomakom nakon dvije godine ‘borbe’ s Vladom oko spomenutih zahtjeva.

– Ovi pregovori su veliki pomak za sindikate zdravstvenih djelatnika i Vlade HNŽ-a. Zahtjevi su iznijeti u tolerantnoj atmosferi. Međutim, Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećaju plaće u postocima što nije isto kao u koeficijentima, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine – istaknuo je Vuković.

Po njegovim riječima, ako bi izjednačavali prava zdravstvenih radnika i liječnika, onda bi i koeficijent zdravstvenih radnika trebao biti 1,20 što sada nije slučaj.

– Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine – poručio je Vuković.

Podsjetimo da se oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi u generalnom štrajku.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci