35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

VSTV-u žalba uzalud: Ostaje presuda o poništenju lošeg pravilnika donesenog za vrijeme Tegeltije

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju koju je podnijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH protiv rješenja Suda BiH iz 2. decembra, a koje se tiče Pravlnika postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija. Apelaciju 23. februara podnio novi predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, Sud BiH je pravosnažnom presudom od 19. maja prošle godine poništio ovaj i Kriteriji za ocjenjivanje rada sudija u BiH koji je usvojilo VSTV.

VSTV je prije dvije i po godine, dakle za vrijeme Milana Tegeltije na čelu ove institucije, usvojio nacrt kriterija i nacrt pravilnika za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija kojim je u sistem ocjenjivanja, između ostalog, uvedena analitička ocjena rada i povećan je broj izvora za utvrđivanje ocjene rada, s ciljem utvrđivanja i davanja sveobuhvatne ocjene rada za svakog nosioca pravosudne funkcije, na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja.

Oni su pored pravilnika usvojili i kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH, a usvojeni pravilnik od početka je bio sporan. Brojni eksperti ocijenili su da ga je skoro nemoguće provesti te da on šteti efikasnosti rada sudova. Smatralo se da bi pravilnik o ocjenjivanju mogao dovesti i do malverzacija u pravnom sistemu.

Odlukom od 19. maja ove godine Sud BiH u postupku ocjene zakonitosti općih akata pokrenutom po zahtjevu Olge Pantić donio je presudu kojom ukida Pravilnik o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH.

U postupku ocjene zakonitosti navedeno je da zakonom nije propisano ovlaštenje VSTV-a za donošenje navedenog Pravilnika te da su prekoračene granice ovlaštenja, što za posljedicu ima očiglednu povredu načela zakonitosti.
Rješenjem apelacionoga odjeljenja Suda BiH od 29. decembra prošle godine zahtjev za preispitivanje presude Suda BiH od 19. svibnja 2020. godine je odbačen. Ustavni sud, podržavajući svoju praksu, u kojima je odbacivao apelacije zbog nenadležnosti Ustavnoga suda za odlučivanje u situacijama onda kada se iste tiču ocjenjivanja zakonitosti općih akata, smatra da nije nadležan ni da razmatra osporene odluke Suda BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci