31.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

VSTV raspravljao o dodatnim propisima za istupe sudija i tužilaca u medijima

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) u današnjem nastavku sjednice raspravljalo je o medijskim istupima nositelja pravosudnih funkcija i potrebi da se ti istupi dodatno definišu propisima, ali je odlučeno da će se o tome nastaviti raspravljati na nekoj od narednih sjednica, piše BIRN BiH.

Tačka o “Informaciji o primjeni Kodeksa sudbene i Kodeksa tužiteljske etike – medijski istupi nositelja pravosudnih funkcija” u prvom je dijelu bila zatvorena za javnost, nakon čega su o medijskim istupima raspravljali članovi Vijeća.

Mahmut Švraka je kazao da je potrebno “kanalisati istupe nositelja pravosudnih funkcija i davanja neodgovornih izjava”.

Naglasio je da je potrebno kodeksima i pravilima objasniti ko može istupati, u ime čega i o čemu raspravljati.

“I kolika je ta sloboda izražavanja, na određeni način”, dodao je Švraka.

Duška Bogojević je kazala da pravljenje odluka, preporuka i forme može dovesti do većeg problema. Ona je istakla da je sve regulisano Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti.

“Donositi nešto, pored svega što mi imamo, možemo sami sebi skočiti u stomak”, istakla je Bogojević, dodavši da svako ko je nosilac pravosudne funkcije zna do kojih granica može istupati u javnosti.

Članica Vijeća Jadranka Stanišić je na današnjoj sjednici kazala da nikada ne bi zabranila sudiji javni nastup, ali da je njegova pozicija vrlo odgovorna u javnom nastupu.

“On može da iznosi činjenice i argumente koji potvrđuju te činjenice, bez kvalifikacije onoga što se dešava. Kad imamo to kao osnov, mi nikome ne možemo zabraniti da on izađe i govori”, kazala je Stanišić.

Ona je istakla da sudije imaju mogućnost javnog nastupa, naročito ukoliko se problemi nisu mogli riješiti u okviru vlastite institucije, VSTV-a i disciplinskog tužioca.

“Ako tu ne mogu to da riješim, izaći ću i javno ću da govorim na način da iznosim činjenice, argumente za te činjenice, nikog ne vrijeđam, lijepim rječnikom govorim i ne kvalifikujem ništa što se dešava”, kazala je Stanišić.

Nakon rasprave, donesen je zaključak da će ovu tačku vratiti Stalnom povjerenstvu za etiku, integritet i odgovornost sudaca i tužitelja, da se današnja diskusija sumira i da se kao tačka ponovo razmatra na nekoj od idućih sjednica.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala kako praksa u Tužilaštvu BiH da u medijima ne istupaju tužioci smanjuje transparentnost, doprinosi dodatnom nepovjerenju javnosti u pravosuđe i onemogućavanju medija da adekvatno izvještavaju o radu ove institucije i obavljaju svoj posao.

Na današnjoj sjednici članovi Vijeća su imenovali nosioce pravosudnih funkcija. Za predsjednika Općinskog suda u Mostaru imenovan je Bajro Avdić, za zamjenike glavnog tužioca Zeničko-dobojskog kantona izabrani su Vesna Bjelošević i Redžo Delić, dok je za zamjenicu glavnog tužioca Srednjobosanskog kantona izabrana Sanja Hodžić.

Za sudiju Općinskog suda u Livnu izabran je Aleksandar Kontić, dok je za sudiju Općinskog suda u Sarajevu izabrana Amra Hodžić-Zećo. Melisa Bandić i Kenan Hodžić imenovani su za dodatne sudije Općinskog suda u Sarajevu.

Na području Republike Srpske za zamjenike glavnog tužitelja Okružnog javnog tužilaštva u Doboju izabrani su Azmira Mejrušić i Slavko Krulj, a za zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju imenovana je Gordana Šalvarica. Za sudije Okružnog suda u Banjoj Luci imenovani su Tatjana Stupar, Jelena Božić i Dragomir Obradović.

Jasmin Šoše iz reda bošnjačkog naroda i Mladen Vukojčić iz reda srpskog naroda imenovani su za tužitelje Tužilaštva BiH. Za sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta BiH imenovana je Alisa Musić iz reda bošnjačkog naroda.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci