Zloupotreba vojnih helikoptera, šverc, ilegalni letovi i saradnja pilota OS BiH sa privatnim firmama za komercijalne letove, samo su dio nedozvoljenih aktivnosti koje se dešavaju pod okriljem Ministarstva odbrane BiH. O svemu su obaviješteni, ali – ćute!

Tragom informacije da se helikopteri Oružanih snaga BiH koriste u privatne svrhe, odnosno zloupotrebljavaju, započeli smo istragu o tome ko i na koji način koristi vojne letjelice tipa Gazela, mimo redovnih vojnih zadataka, piše InfoMediaBalkan.

Prema našim saznanjima, helikopteri OS BiH se koriste, između ostalog, za šverc cigareta i prevoz civilnih lica uz novčanu nadoknadu.

Naš izvor iz OS BiH tvrdi da posjeduje kompletnu audio-video i foto dokumentaciju, kao i podatke o pilotima koji zloupotrebljavaju vojne letjelice, o vremenu i mjestu dešavanja. Takođe, tvrdi da ima saznanja o povezanosti “politike iz Laktaša” sa ovim zloupotrebama.

– Ovo je helikopter tipa “Gazela” Oružanih snaga BiH, koje pojedini piloti, vojna lica, koriste u privatne svrhe, a isti rukovode privatim helikopterskim servisom, VDH Aero. Pripadnici OS BIH u dogovoru sa privatnim licima, pružaju usluge prevoza, transporta robe i ostalog, uz novčanu nadoknadu, tvrdi naš izvor koji je želio da ostane anoniman.

Ističe da je već ukazivao na ove zloupotrebe nadležnim organima u OS BiH, ali da je umjesto razotkrivanja, uslijedilo zataškavanje.

– Već smo obavijestili Generalni inspektorat OS BiH, ali nisu reagovali zbog mogućeg razotkrivanja afere, iako su ove pojave u zadnje vrijeme učestale. Pokušali su sakriti dokaze i prikriti krivično djelo. Ovo je tek vrh ledenog brijega, tvrdi naš izvor.

Od Ministarstva odbrane BiH, posredstvom Kabineta ministra i Ureda za odnose s javnošću, zatražili smo odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li je bilo službenih prijava od strane lica unutar Oružanih snaga BiH, ili građana, o zloupotrebama unutar OS BiH, konkretno zloupotrebama vojnih helikoptera u privatne svrhe?
2. Da li je Generalni inspektorat preduzimao određene aktivnosti u vezi sa korupcijom u OS BiH, po pitanju zloupotrebe helikoptera u privatne svrhe?
3. Da li je Ministarstvo upoznato o određenim vidovima saradnje pripadnika Brigade ZS i PZO sa privatnom firmom VDH Aero iz Banjaluke?
Do zaključenja teksta, odgovore na ova pitanja nismo dobili.

Zato objavljujemo dio naših saznanja, fotografije i video-zapise koji potvrđuju da vojne letjelice, helikopteri tipa “Gazela”, obavljaju letove, po svemu sudeći, mimo svojih redovnih zadataka.

Na video snimku se jasno vidi vojni helikopter tipa Gazela kako slijeće u krug drvne industrije i iz njega izlazi civilno lice koje, prema našim saznanjima nema nikakve veze sa OS BiH.

U razgovoru civila sa autorom video-snimka jasno se čuje njegova molba da snimak ne objavi na YouTube-u, što je samo još jedna potvrda da je riječ o ilegalnoj aktivnosti.

Na drugom snimku se takođe vidi vojni helikopter Gazela kako slijeće na livadu i prima dvoje putnika – civila koji nose lični prtljag sa sobom.

Naš izvor u OS BiH navodi da su pojedini piloti direktno povezani sa ljudima iz VDH Aero i da zajednički obavljaju poslove. To potkrepljuje i fotografijom na kojoj se vidi pilot OS BiH Milorad Nježić, za kojeg tvrdi da učestvuje u nezakonitim aktivnostima i zloupotrebi vojnih helikoptera u privatne-komercijalne svrhe.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...