(D-L) : Premijeri Srbije i Republike Srpske, Mirko Cvetkovic i Milorad Dodik, snimljeni nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u privredi, danas u Palati Srbije u Beogradu. Sporazum predvidja da gradjani Republike Srpske kupuju kragujevacki "punto" sa popustom od 1.000 evra i traktore IMT-a sa popustom od 2.000 evra, a uz subvenciju Srbije i Republike Srpske. (Uz vest Bete). (BETAPHOTO/MARKO RUPENA/ZM)

Nakon Zakona o javnom redu i miru koji je ograničio slobodu govora na društvenim mrežama, na red je stigla i sloboda kretanja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske već su spremili Nacrt Zakona o javnom okupljanju za narodne poslanike. Istraživali smo šta misle građani, ali i nekadašnji organizatori protesta na banjalučkim ulicama.

Pazite šta pišete na društvenim mrežama, a mogli biste da pripazite i kuda ćete da protestujete.

Već napisanim Nacrtom Zakona o javnom okupljanju, čiji je predlagač Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, masovni protesti bi mogli da padnu u zaborav i nikada više se ne ponove.

Ali tu nije kraj. Novi Zakon zabranjuje i okupljanje na graničnim prelazima. Slučajno ili ne, nakon višemjesečne blokade graničnih prelaza koju su organizovali poljoprivrednici. Onaj ko se pak usudi da protestuje, i to maršrutom koju je odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogao bi da dobije enormnu cifru kazne, ukoliko bi se na protestima desio neki incident. I sve to zbog zaštite građana, kategorični su u MUP – u.

Da je trenutni Nacrt Zakona bio na snazi kada je Nikola Dronjak sa još nekoliko studenata organizovao jedne od najmasovnijih protesta u posljednjih nekoliko godina, vjerovatno ne bi dobio odobrenje od MUP – a.

Banjalučki distrofičari su jedni od rijetkih koji su svakodnevnom blokadom saobraćaja na tranzitu u Banjaluci ostvarili svoje zahtjeve i smijenili tadašnje rukovodstvo nekadašnjeg Zavoda distrofičara. Oni su birali svoju putanju protesta i niko nije mogao da im je zabrani.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić imala je neformalan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova, Draganom Lukačem, s obzirom na to da, kako kaže Mišićka, u ovom nacrtu ima niz nelogičnosti, a možda i neustavnosti.

Kadrovske promjene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, striktna zakonska pravila kako se ponašati na društvenim mrežama i na ulicama je ono što je obilježilo rad ministra Dragana Lukača. A tek slijedi primjena i sprovođenje zakona u praksi.

 

KOMENTARI:
Loading...