Tatiana Toth runs through a fountain in Nottingham, Britain June 30, 2015. Britain's Meteorological Office has warned of the possibility of heatwave conditions, with temperatures reaching their highest of the year on Tuesday and Wednesday. REUTERS/Darren Staples

Federalna vlada usvojila je Informaciju o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Ove mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zastite da kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do devet sati ujutro.

Poslodavcima je preporučeno da djelatnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 16 sati. Preporuka je i da uposlenim kroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora. Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomjeriti na
osam sati. Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.).

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Pučanstvo treba kontinuirano izvješćivati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 3-5°C. Federalno ministarstvo zdravstva će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravstva, s ciljem osiguranja provođenja ovih mjera na području kantona i organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite.

KOMENTARI:
Loading...