Zbog potpunog ignoriranja Zakona o koncesijama, a posebno člana 37. tog zakona, budžet Federacije BiH ove je godine oštećen za 135 miliona KM, tvrde članovi Komisije za koncesije u izvještaju koji se nalazi u Federalnom parlamentu.

Stari problem

Iako se, naime, tim zakonom federalna vlast doslovno obavezala da bude koncesionar te putem svojih ministarstava zaključuje ugovore s korisnicima prirodnih dobara, a to su javna i privatna preduzeća, ova mogućnost skoro da se i ne koristi.

– Otkako je formirana Komisija, nijedno ministarstvo nije uradilo studiju niti objavilo tender shodno ovom zakonu. S druge strane, naše susjedne države po osnovu koncesija ubiru milione – upozorio je federalne parlamentarce član Komisije za koncesije FBiH Mirsad Hasanić.

No, priča o finansijskom gubitku Federacije BiH u ovoj oblasti ne završava se sa 135 miliona KM, za koliko je već oštećen budžet.

U izvještaju Komisije za koncesije navodi se da FBiH na godišnjem nivou, pa tako i u 2016., gubi 200 miliona KM! To u prijevodu znači da je Vlada FBiH, koja se u kontinuitetu kod banaka i finansijskih institucija zadužuje na unutrašnjem i vanjskom planu, niz vodu pustila 335 miliona KM, koliko je u 2015. mogla inkasirati na osnovu koncesija!

Član 37.

– Privredna društva i dalje koriste prirodna bogatstva i obavljaju djelatnosti od općeg interesa, ali bez plaćanja koncesione naknade. Komisija je insistirala kod resornih ministarstava da pokrenu aktivnosti radi primjene člana 37. Zakona, prema kojem su privredna društva dužna u roku od tri mjeseca od stupanja Zakona na snagu podnijeti zahtjev za zaključenje ugovora. Ali, nadležna federalna ministarstva nisu zaključila nijedan ugovor o koncesiji primjenom te odredbe – kaže se u aktu Komisije za koncesije.

Naknade nenaplaćene 2015. godine

  • 17.991.720 KM koncesiona naknada “Elektroprivrede BiH”
  • 8.817.327 KM koncesiona naknada „Elektroprivrede HZHB“
  • 64.444.718 KM koncesiona naknada za benzinske pumpe
  • 31.986.575 KM koncesiona naknada za telekomunikacije
  • 8.922.899 KM koncesiona naknada za korištenje šuma

Komisiji mandat istekao još 2012!

U kojoj je mjeri situacija u ovoj oblasti neuređena, govori i podatak da je aktuelnoj Komisiji za koncesije mandat istekao još 2012. godine!

Vlada FBiH 9. jula 2015. usvojila je zaključak o pokretanju procedure izbora novih članova Komisije, ali taj svoj zaključak ni do danas nije ispoštovala.