Više stotina građana protestvovalo je danas u Banjoj Luci tražeći ostavku Vlade RS-a, a najviše nezadovoljstva iskazali su prolazeći pored institucija vlasti u RS-u gdje su uzvikivali “lopovi, lopovi“ i pravili buku pištaljkama.

Proteste je organizirao pokret Restart Srpska, a pridružilo im se nekoliko stranačkih funkcionera opozicije, uglavnom odbornika u Skupštini Banje Luke. Okupljanje je počelo na Trgu Krajine u centru Banje Luke odakle se šetnja nastavila do zgrade Vlade RS, a na čelu kolone demonstranti su nosili natpis iz Gorskog vijenca “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“. Na ulicama grada bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije RS-a.

Ovi protesti su nastavak ranijeg okupljanja od 8. augusta ove godine, zbog, kako su naveli organizatori, “bahatog trošenja novca i nepotrebne nabavke skupocjenih službenih automobila”.

– Od danas je glavni zahtjev ostavka Vlade RS-a. Danas nas se okupilo tri puta više nego prošli put. Nećemo stati – kazao je Stefan Blagić iz Restart Srpska.

Osim predstavnika izvršne vlasti, izviždan je i predsjednik RS-a Milorad Dodik, a demonstranti su prolazeći pored Palate Republike uzvikivali “Mile, odlazi“ i “Mile, lopove“.

Organizatori su poručili da ovo nije kraj protestnih okupljanja, te da će ih svaki sljedeći put biti sve više.

– Građani dignite glavu i otvorite oči. Više ljudi je napustilo RS u posljednjih pet godina, nego u ratu. Egzodus se mora zaustaviti – poručio je okupljenima je Saša Lazić, odbornik NDP-a.

Protesti su nakon jednosatne šetnje završeni bez incidenata.

KOMENTARI:
Loading...