Za dva mjeseca, odnosno u periodu od 10. decembra prošle do 8. febrauara ove godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke je najavljen dolazak 389 osoba, s tim da su u BiH vraćena 133 bh. državljanina, od čega je 21 osoba prihvaćena s Laissez Passer dokumentom, navedeno je u informaciji Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz SR Njemačke u BiH na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer) koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH.

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH, produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju mjerodavna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8. marta 2016. godine.

Organizovani kriminal

Nadležne institucije u BiH za šest mjeseci prošle godine provele su više od 80 aktivnosti u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala, navedeno je u izvještaju Ministarstva sigurnosti o provođenju Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala (2014 – 2016) za period 1. juli – 31. decembar 2015. godine, koje je usvojilo Vijeće ministara BiH.
Nadležna policijska tijela i tužilaštva u BiH u drugom polugodištu prošle godine ostvarila su zapažene rezultate u istragama organiziranog kriminaliteta te harmonizaciji propisa unutar BiH. U 13 velikih operativnih akcija koje su provele Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), etitetska i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji s nadležnim tužilaštvima u BiH slobode je lišeno više desetina osoba. Nekoliko akcija koordinirano se vodilo u saradnji s nadležnim policijskim tijelima i tužilaštvima zemalja u okruženju te zemljama Evropske unije.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi (rutne naknade) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Prema odluci, finalna baza en-route troškova BiH za 2016. godinu je usvojena u ukupnom iznosu od 74.992.311 KM, uključujući i troškove EUROCONTROL-a.

Po osnovu rutne naknade Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) raspoređeno je 40.814.816 KM, Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) 5.764.574 KM, uključujući troškove EUROCONTROL-a. Istovremeno, po ovom osnovu 13.152.351 KM pripada Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore, a 15.260.570 KM Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja izmjena i dopuna Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, s ciljem postizanja postepene liberalizacije i uzajamnog otvaranja tržišta dviju država za ulaganja i trgovinu uslugama u skladu s Općim sporazumom o trgovini uslugama (GATS).

Daljnje otvaranje tržišta trebalo bi omogućiti priliv direktnih stranih investicija i time doprinijeti razvoju ekonomije u Bosni i Hercegovine. Istovremeno će liberalizacija trgovine uslugama bh. privrednicima omogućiti slobodan pristup tržištu Republike Turske, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti.

Liberalizacija tržišta usluga donosi niže cijene i bolji kvalitet te proširuje mogućnost izbora za potrošače i samim tim utječe na njihove uštede.

Priprema i organizacija Biznis foruma

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vijeće ministara BiH je imenovalo članove Organizacionog odbora za pripremu i organizaciju Biznis foruma 16+1 (Kina i države srednje i istočne Europe), kojim će predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Riječ je Biznis forumu koji bi se trebao održati početkom maja u Bosni i Hercegovini radi boljeg ekonomskog povezivanja BiH i zemalja regije s NR Kinom.

Održavanjem ovog foruma realizira se dogovor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i kineskog premijera Li Keqianga sa IV samita premijera inicijative 16+ 1.

KOMENTARI:
Loading...