U Višegradu su se postrojili četnici.

Razlog – 71. godišnjica hapšenja Draže Mihajlovića, četničkog komandanta i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta nastavljeno je uprkos brojnim incidentima prethodnih godina i pored toga što brojni pojedinci i organizacije već godinama upozoravaju kako je ova svečanost sramna.

U rukovodstvu Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske skrivaju broj članova organizacije. Tvrde da niko od ravnogoraca iz RS-a nije učestvovao u ukrajinskom ratu ili na neki drugi način prekršio zakon, zbog čega bi bio predmetom policijske ili sudske istrage.

“I Srbi se ponekad uplaše i naš narod nekih pojava, ali jednostavno ovo je tamni vilajet, ovo je država – prostor straha, bila je kroz vijekove biće i ubuduće”, rekao je Jovo Vukeljić iz Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske za Al Jazeeru.

U MUP-u RS-a tvrde da ovi četnici nisu prijetnja nikome, u Tužilaštvu BiH ne mogu da daju bilo kakav komentar, a iz Državne agencije za istrage i zaštitu tek saopštenje:  “SIPA kontinuirano prikuplja saznanja i informacije te poduzima aktivnosti u pogledu svih grupa ili pojedinaca koji svojim djelovanjem iskazuju ekstremne stavove, ugrožavaju integritet BiH ili poduzimaju druge radnje koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH.”

BiH nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio. Ravnogorski pokret otadžbine Srpske je, kao nevladina organizacija, uredno registrovan u Ministarstvu pravde.

Poruke da su ravnogorci spremni da čuvaju svoje teritorije i vrate oduzete, nisu bile dovoljne da bi bilo koja državna ili entitetska agencija reaguje.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba/Aljazeera)

KOMENTARI:
Loading...