Jedna osoba je smrtno stradala na Bjelašnici, a druga je povrijeđena, potvrdio je za N1 glasnogovornik MUP-a KS, Irfan Nefić,prenosi novinska agencija Patria.

“Idem na mjesto događaja gdje ću dobiti više informacija. Najvjerovatnije se radi o planinarima. Usljed jakih udara vjetra najvjerovatnije je došlo do zatrpavanja snijegom. Ono što mogu sada potvrditi jeste da je jedna osoba poginula, a druga je povrijeđena”, rekao je Nefić.

Na terenu su pripadnici Gorske službe spašavanja, Federalne uprave civilne zaštite te policijske ekipe iz Sarajeva

Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo saopćila je da je u toku akcija spašavanja na Bjelasnici, na užem lokalitetu Kotlova. Ekipe GSS Stanice Sarajevo su na mjestu događaja i pružaju pomoć unesrećenim, a radi se o specifičnom terenu i ozbiljnijim povredama.

Prema posljednjim informacijama, tim Gorske službe spašavanja saopćio je da su došli do teško povrijeđene ženske osobe, te su krenuli sa transportom.

“Transport ženske osobe krenuo je iz reona Kotlova prema spoju staze Kolijevka. I dalje se očekuje slijetanje helikoptera na lokalitet staze Kolijevka. U slučaju nedolaska helikoptera, a ekipe budu na licu mjesta, transport će krenuti prema Babinom Dolu sa unesrećenom, da bi što prije mogla biti transportovana do KUM-a”, navodi se u saopćenju GSS-a.

Povrijeđena žena uspješno je evakuisana iz Kotlova i spustena u Babin Do, odakle je helikopterom OS BiH prebačena na KUM. Prema prvim informacijama ona je zadobila teške tjelesne povrede. Na mjestu nesreće ostao je zatrpan poginuli planinar, kojeg tim GSS-a pokušava osloboditi ispod snijega, odnosno izvuči iz jame u koju je upao.

KOMENTARI:
Loading...