Večerašnja emisija “Crvena linija” na N1 bila je ponajbolji pokazatelj koliko je ustvari još uvijek tema “Radovan Karadžić” osjetljiva.

Gosti emisije bili su dr. Zarije Seizović, profesor Međunarodnog prava na FPN u Sarajevu, Željko Cvijanović, glavni urednik portala Novi standard u Beogradu i Davor Gjenero, politolog iz Zagreba.

Emisija je koncipirana tako da se gostima pruži prilika da u roku od 20 minuta kažu svoje mišljenje o određenoj temi.

Očekivano, prva tema je bila presuda Radovanu Karadžiću a do verbalnog sučeljavanja je došlo između Gjenera i Cvijanovića.

Naime, Cvijanović je istakao da je potrebno preispitati kredibilitet Haškog tribunala u vezi sa procesuiranjem optuženih za ratne zločine kao i da “ne treba zaboraviti činjenicu da je u BiH ubijeno više od 6.000 Srba, a Naser Orić još nije procesuiran”.

– Ovo postaje manir kada imamo jednu istinu koja se plasira kroz stotine medija i kada je to oficijelna istina, a kada je pokušavamo da oborimo s pravom i argumentima. Onda nas ljudi kao gospodin Djenero ispišu iz daljeg diskursa – kazao je Cvijanović.

Na pitanje da li je za njega Karadžić heroj ili ratni zločinac, kazao je:

– Moguće je biti i heroj i ratni zločinac. Šta je za mene, to je moj lični stav i konačan sud o tome će dati zapravo onaj tok istorije koje budu pobijedile. Poznavao sam lično Karadžića.

Na takvu tvrdnju je reagovao Davor Gjenero koji je kazao da “nije civilizovano o ovoj temi diskutovati na tom nivou jer se radi o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

– Nećemo o drugoj temi. Ja sa čovjekom koji na ovaj način brani ratnog zločinca, u nastavku emisije ne želim… Neko ko ima lične veze sa ratnim zločincima, neka to rješava na osobnoj razini. Na ovaj način kontaminirati javnost u tri države je skandalozno. Nemojte mi zamjeriti, ja ću nakon ovoga skinuti slušalicu i otići. Gospodinu profesoru se ispričavam, neugodna je situacija, ali sa serviserima i zagovornicima totalitarnih poredaka i činiteljima ratnih zločinaca ja jednostavno ne mogu razgovarati. Zna se šta spada u civilizirani diskurs, a šta ne spada.

 

 

KOMENTARI:
Loading...