3.6 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Vakcine niko ne traži, niti se zna kada će doći

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u okruženju koja još nije počela sa vakcinacijom stanovništva protiv COVID-19, barem onom minimalnom. Vakcina nema, niti iko zna kada će ih biti, piše Žurnal.info.

BiH je, podsjetimo, uplatila cjelokupan iznos za 1.230.00 doza vakcina koje trebaju stići kroz sistem COVAX. S obzirom na to da se sa isporukom kasni, donesena je odluka da se krene u direktnu nabavku vakcina od Pfizera (iako trebaju stići i kroz sisteme COVAX i EU), ali i vakcina ruskih i kineskih proizvođača. Ni od jedne opcije trenutno nema ništa.

Neefikasna država

“Jedine informacije koje o nabavci vakcina dobijamo jesu od Ministarstva civilnih poslova. Generalno je veliki nedostatak vakcina u Evropi, pola evropskih zemalja nema imunizacije. Fabrike ne isporučuju, problemi su i sa ugovaračima… I danas imamo sastanke, pokušavamo da vidimo šta uraditi”, ističe pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH Goran Čerkez za Žurnal, dodavši da mu je žao što država nije efikasnija i što nije obavila potrebne razgovore i pregovore o nabavci vakcina.

Za primjer navodi da je u Danskoj prekinuta vakcinacija, Hrvatska nije dobila drugu dozu Pfizer vakcine, te da je Amerika 21. januara za borbu protiv Covida izdvojila 400 milijardi dolara, ali da su isti dan na 200 strana objavili Strategiju prema kojoj u svakom momentu mogu zabraniti izvoz vakcina ili komponenti za vakcine.

“Na tržištu nema vakcina, one se mogu pokušati dobiti iz izvora koji nisu povjerljivi i sigurni. U svom ovom jadu da još ugrozimo stanovništvo. Vakcine su suviše ozbiljan proizvod da bi se na tržište išlo grlom u jagode. Pitanje je sigurnosti zdravlja ljudi, ne može se ovdje tek tako pregovarati s nekim drugim, trećim ili četvrtim rukama za koje vi ne znate čime se bave. Sve više je toga na tržištu i morate pregovarati direktno sa proizvođačem”, naglasio je Čerkez.

Navodi da je država jedini nosilac pravnog međunarodnog subjektiviteta, te da Pfizer neće ni da čuje da pregovara s nekim mimo države. Prema Čerkezovim riječima, onaj s kim pregovarate mora garantovati i “hladni lanac” i to od trenutka pokretanja cijelog procesa.

“Realno bi bilo ove godine očekivati da cijeli svijet bude vakcinisan, ali vidite da su stalno neki problemi. To je zbog toga jer se nije krenulo korak po korak, zajedno i svi u isto vrijeme, nego je 95 posto svjetske proizvodnje otišlo u 10 država. BiH ima ukupno stanovnika kao jedno pregrađe u Londonu. I mi govorimo o direktnoj nabavci. Sad da raspišem natječaj zar mislite da bi se ijedan od tih dobavljača nama javio zbog million i po vakcina koliko mi trebamo. Mi mislimo da smo veliki i to je naš problem. Govorim realno, kakva je stvarna situacija”, smatra Čerkez, te naglašava da pokušavaju pronaći rješenje.

Pandemija koronavirusa na površinu je izbacila sve manjkavosti našeg zdravstvenog sistema, ali i rascjepkanost nadležnosti između države i entiteta. Dodatni problem je, navodi izvor Žurnala, što kod svih trenutno postoji i doza “straha” zbog afera s početka pandemije sa respiratorima Srebrene maline u FBiH i mobilne bolnice u RS-u.

“Niko se više ne osuđuje poduzimati ishitrene korake”, kaže isti izvor.

Podsjetimo i na saopćenje Ministarstva civilnih poslova BiH iz septembra prošle godine da je potpisan ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i da će građani BiH zahvaljujući tom ugovoru među prvima dobiti vakcine. Suvišno je i spominjati da je Federacija kasnila sa uplatom sredstava za nabavku vakcina preko COVAX mehanizma u predviđenom roku i to samo četiri mjeseca nakon čuvene izjave premijera Fadila Novalića: “Nešto drugo ćemo žrtvovati da bismo se oslobodili ove napasti. Nema cijene koju Federacija neće platiti za vakcinu kada se ona pojavi”.

“Niko nije kriv”

Državni čelnici u nekoliko navrata su najavljivali dolazak vakcina. Za drugu polovicu januara vakcine su najavljivali ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Potom se pojavila informacija da prvi kontigent vakcina treba stići do 10. februara. No, iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Žurnal su to negirali, navodeći da oni takav podatak nikada nisu objavili:

“Informacija kojom Ministarstvo raspolaže jeste zvanično obavještenje tajništva GAVI alijanse u kojem stoji da će isporuke cjepiva u okviru COVAX mehanizma početi od sredine februara i trajaće tokom prvog kvartala ove godine”.

Na pitanje ko je odgovoran što vakcine u BiH još nisu stigle iz Ministarstva odgovaraju da oni to ne mogu reći jer “odgovornost nije na bilo kojoj instituciji u BiH, ukoliko se govori o COVAX narudžbi vakcina, jer je BiH ispunila sve što je traženo”.

“Svoje obaveze je ispunila u cjelosti i na vrijeme. Isporuke cjepiva zavise isključivo od COVAX mehanizma, a ne od bilo koje institucije u BiH”, kažu u Ministarstvu.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci