Adil Osmanović minstar civilnih poslova BiH koji je osam godina obnašao dužnost potpredsjednika RS kazao je da usvajanje Deklaracije u NSRS o nepriznavanju odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru Dan RS (koja još nije ni donesena) s tolikim brojem glasova pokazuje da političke stranke koje oko sebe okupljaju srpsko biračko tijelo nemaju snage da se distanciraju od 90-ih godina, piše bh. novinska agencija Patria.

– Za to će trebati još mnogo vremena da prođe kako bi se neke stvari mogle nazvati pravim imenom. 9. januar  je isključivo protivan odlukama i volji bošnjačkog, hrvatskog i pripadnika reda ostalih i on je diskriminirajući i za hrvatski i bošnjački narod, a koji živi i radi na prostoru entiteta RS.

Osmanović je kazao da za osam godina koliko je bio potpredsjednik RS nikada nije otišao na obilježavanje 9. januara jer je taj dan i krsna slava i „nekorektno je kazati da to ne treba da vrijeđa i pogađa bilo koji drugi narod koji živi u tom entitetu.“

– Ovdje se prejudicira odluka Ustavnog suda te je očigledno da i sami poslanici 9. januara nisu čiste savjesti. Ako RS treba da ima svoj dan on mora biti prihvatljiv za sve narode koji žive u RS-u – kazao je Osmanović.

Na pitanje šta znači neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH Osmanović je kazao da je to direktno kršenje Krivičnog zakona.

– Očekujem da pravosudne institucije pokrenu procedure naročito protiv visokih funkcionera koji to zagovaraju. Sve je to stvar sudske prakse i mora jednom biti prvi put. Ja očekujem da će ovoga puta biti to prvi put jer se ovim dovodi u pitanje ustavno-pravni poredak BiH i direktno se krši Dejtonski mirovni sporazum. Mi ne možemo očekivati da rade samo međunarodne institucije. Moraju raditi i naše pravosudni organi – kazao je Osmanović.

Sadik Ahmetović, zastupnik u PD PS BiH kazao je da ovakav presedan nije zabilježen nikada i nigdje na svijetu te je pozvao Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da izađe pred bh. javnost i pokaže da on postoji u ovoj zemlji.

– Ovo je kršenje ustavnog poretka BiH, Dejtonskog sporazuma, a Inzko bi trebao da kaže zašto ne može reagirati. Ako mu to neka članica PIC-a ne dozvoljava treba da kaže koja je to zemlja, jer ta zemlja ruši BiH – kazao je Ahmetović.

On je dodao i da bi Tužilaštvo BiH konačno trebalo početi raditi na slučajevima gdje nisu ispoštovane odluke najviše sudske instance u BiH.

– Mi ovdje imamo slučaj da se traži nepoštivanje odluke i prije je ona donesena. Je li to znači da NSRS već zna kakva je odluka ili jednostavno po ko zna koji put ne poštuju institucije države BiH.

KOMENTARI:
Loading...