22.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Usmjerena protiv 10 osoba: Iz Granične policije otkrili ko je bio meta akcije “Šiša”

Meta akcije kodnog naziva “Šiša”, među kojima su i osumnjičeni carinski službenici UIO BiH, su osobe osumnjičene da su dužni vremenski period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na terenu, vrše pretrese na većem broju lokacija na području Bosne i Hercegovine.

Akcijom je obuhvaćeno 10 lica, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i krivičnom djelom carinska prijevara iz člana 216. KZ-a BiH.

Nakon okočanja pretresa, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, radi na predmetima u borbi protiv koruptivnih krivičnih djela, naročito u oblasti gdje su za koruptivne radnje osumnjičene ovlaštene službene osobe u institucijama BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci